Hiba csúszott a rendszerbe.

Még 2020 júliusában történt, hogy 1244 kilogramm, azaz 1,2 tonna túlsúllyal szállt fel egy, az Egyesült Királyságból Spanyolországba tartó repülőgép, miután a rendszer egy szoftverfrissítés következtében a gyerekeknél vett 38 kilogrammos átlagsúllyal számolta a felnőtt utasokat is.

A HVG a The Verge cikkére hivatkozva azt írja, hogy ott csúszott félre a dolog, hogy a program a miss angol névelőzékkel regisztrált személyek alatt nem (hajadon) felnőtt nőket értett, amit egyébként a szó jelöl – és így nem is az esetükben bevett 69 kg-os átlagsúllyal számolt –, hanem gyerekeket. Természetesen a hibát, azóta már kijavították.

A rendszer védelmében muszáj elmondanunk, hogy ott, ahol a szoftvert programozták, a miss a gyerekeket jelöli, a (hajadon) felnőtt nőket pedig az Ms. – ami egyébként az angolban a miss rövidítése.

Bár az Egyesült Királyság légi balesetek kivizsgálásával foglalkozó részlege, az AAIB (Air Accidents Investigation Branch) szerint súlyos hiba történt, azt azért megjegyezték, hogy az 1,2 tonna többletsúly nem annyira olyan sok, mint amennyire tűnik, és egyáltalán nem befolyásolta a repülőgép biztonságos közlekedését.

Eközben...

Azonosítatlan repülő tárgyak vettek üldözőbe több amerikai hadihajót is

Nem most történte, de ezzel kapcsolatban szólalt meg a U.S. Navy admirálisa.

(Fotó: Getty Images)

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Kényelem és nyugalom az autópályán, izgalom és őrület a stadionban – BYD Seal U-val a magyar–skót-meccsre

Óbudán vár a fotókiállítás, amit nemcsak látni, hanem tapintani is lehet

Európa egyik legjobb és legújabb Kia-kereskedése is Budapesten van

További cikkeink a témában
Kényelem és nyugalom az autópályán, izgalom és őrület a stadionban – BYD Seal U-val a magyar–skót-meccsre
Hirdetés