Nem használ vegyszert, nem teszi tönkre a talajt, és sokkal hatékonyabb, mint kézzel tépegetni a gyomokat, mi az?

Ezúttal a Carbon Robotics szállítja a robotika aktuális őrületét: az éjszakai lézeres gyomirtást. Néhány gazdálkodó idén tavasszal képes heti hat napot és napi 24 órát dolgozni, pontosabban dolgoztatni egy gépet.

A Carbon Robotics masinája először egy nagy intenzitású LED-del tiszta, nagyfelbontású képeket készít az „előrejelző” és „célzókamerák” számára, majd a robot által koordinált CO2-lézerek megsemmisítik a gyomnövényeket, mindig az adott gyomfajtára és méretére szabott hőenergiát kilőve. Összesen percenként akár 5000 gyomnövénnyel is képes végezni a gép.

A műveletről lassított felvételt is közölt a cég. A lézeres technika lényege, hogy vegyszerek és a talaj bolygatása nélkül képes végezni a gyomokkal, ezzel optimalizálva a növények egészségét/növekedését/terméshozamát minden hektáron.

A céget 2018-ban alapították Seattle-ben, és a mai napig az Egyesült Államokban aktív. Az növényeket hatsoros ültetéssel, 10,5 inches sortávolsággal tudja kezelni, és miután tisztán tartja azokat a gyomoktól, mintegy 70 nappal később a boltok polcaira kerülhetnek.

(Forrás, fejléckép: Carbon Robotics)

Ez is érdekelhet:

Magukat tanították focizni a Google mesterséges intelligencia robotjai

Ezeknek a robotoknak senki nem magyarázta el a taktikát, csak azt mondták el nekik, mi a játék célja.

Beszélő robot segíti a kormány munkáját Romániában

Nem a kormányzati kommunikációt ismételgető szóvivőre gondolunk, hanem mesterséges intelligenciára.

Támogatott és ajánlott tartalmaink
További cikkeink a témában