Többször is rácsodálkoztunk már, hogy a vadászgépek milyen őrülten kicentizik a felszállást a repülőgép-hordozókról, de arról eddig nem volt szó, hogy hogyan képesek néhány méteren olyan lendületet venni, amivel ez lehetségessé válik.

Természetesen egy katapulttal, amit az amerikai hadsereg hosszú évtizedek után éppen most készül forradalmasítani: a régi jó gőzzel működő katapult helyett ugyanis 2017-től már elektromágneses katapulttal akarják útjukra indítani a gépeket, az új technológia első tesztje pedig nemrég zajlott a USS Gerald R. Ford fedélzetén.

A hatás elég meggyőző: az elektromágneses katapult 260 km/h-s sebességre gyorsított fel egy héttonnás kocsit, a nyitó videón látható négytonnás szerkezet pedig ennél is gyorsabban, 333 km/h-val száguldott, mire elérte a kifutópálya végét. Mivel a tesztjárműnek nem volt szárnya, ez mondjuk nem sokat segített rajta, a repülőgép-hordozó szélét elérve azt is bemutatta, hogy mi történne a vadászgépekkel, ha valami félresikerülne egy ilyen kilövésnél.

És ezt olvastad már?
Ufókat próbál meg azonosítani a Pentagon