Mítosz, hogy a mesterséges intelligencia csökkenti a nemi vagy faji előítéleteket a munkaerő-toborzásnál. A kutatók „áltudománynak” tartják a módszert, és a cégek is csak fenntartásokkal alkalmazzák.

Mesterséges intelligenciát sok mindenre lehet programozni, az egyik lehetőség HR-es interjúztatót csinálni, aminek – szemben az emberekkel – nincsenek előítéletei. Legalábbis ez volt a naiv feltételezés, ami most megbukott.

Az eredményekről a Cambridge University kutatói számoltak be, és mint kiderült, az MI alkalmazása nem csökkentette az előítéleteket és nem növelte a sokszínűséget a munkaerő-felvételi folyamatban.

A jelöltek videóinak vagy jelentkezési lapjainak elemzése „áltudomány”.

2020-ban egy nemzetközi felmérést szerint 500 HR-esnek közel a negyede használt MI-t az új üdvöskék leigazolásának automatizálására. De az előítéletek csökkentéséhez kontraproduktív a módszer, az egész „egy mítosz”, fogalmazott Dr. Kerry Mackereth, a Cambridge-i Egyetem Nemi Tanulmányok Központjának posztdoktori kutatója.

„Az MI-t nem lehet csak a munkával kapcsolatos jellemzők vizsgálatára programozni, és nem lehet a nemek és rasszok vizsgálatát kizárni a felvételi folyamatból, mert azok a jellemzők, amelyek szerintünk fontosak, hogy valaki jó alkalmazott legyen, természetüknél fogva kötődnek a nemhez és a rasszhoz” – magyarázta.

Nemcsak a kutatók, sok vállalat is problémásnak találta az MI-t. Az Amazon 2018-ban leállította az MI-s toborzójának fejlesztését, miután a program felismerte a nemeket az önéletrajzokból, és diszkriminálta a női jelentkezőket.

És nem jártak jobban a videós beszéd- és mozdulatelemzéssel sem. A cambridge-i kutatás társszerzője, Dr. Eleanor Drage szerint videó- és képelemző technológiának nincs tudományos alapja. A kutatók maguk is készítettek egy leegyszerűsített MI-s toborzóeszközt, de azt tapasztalták, hogy az értékeléseit „sok irreleváns változó torzítja”. Például egy-egy személyiség pontszámai megváltoztak, ha a kutatók állítottak a kontraszton vagy a telítettségen.

Ugyanezt tapasztalták más vizsgálatok is. Hosszabb távon persze vannak lehetőségek az MI HR-es alkalmazásában, de a technológia még gyerekcipőben jár, így egyelőre jobb óvatosan bánni vele – hangzik a kutatások egybecsengő következtetése.

(Forrás: BBC, fotó: Unsplash)

Ez is érdekelhet:

Így néznének ki idős korukban a fiatalon elhunyt hírességek a mesterséges intelligencia szerint

Kár, hogy ezeket az arcokat már soha nem láthatjuk a valóságban.

Kuncogásra és röhögésre próbálnak megtanítani egy robotot

Méghozzá úgy, hogy megfelelő időben kuncogjon vagy röhögjön.

És ezt olvastad már?
Nobel-díjas tudós tart előadást Budapesten február elején
További cikkeink a témában