Elon Musk legújabb ötlete: melegítsük fel tükrökkel a Marsot
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Még mindig jobb, mint leatombombázni.

Elon Muskot régóta foglalkoztatja, hogyan lehetne élhetővé tenni a Marsot, hogy a jövő telepeseinek ne szűkös kunyhókban kelljen majd senyvedniük. Az első ötlete az volt, hogy ő bizony szíve szerint szétatomozná a vörös bolygót, de miután szóltak neki, hogy ez több szempontból is kivitelezhetetlen, új ötletet eszelt ki: több ezer, tükrökkel felszerelt műholddal venné körül a bolygót.

A teória nagyjából ugyanaz, mint a nukleáris csapás esetében: a felolvadó jéggel szén-dioxid szabadulna fel, így a Marson kialakulhatna egy emberek számára is élhető atmoszféra. A tükrös ötletet amúgy nem Musk vetette fel először: Rigel Woida már 2006-ban azt javasolta, hogy két-háromszáz, egyenként 150 méter átmérőjű tükörrel "mini napokat" hozzanak létre a bolygó körül, ebben az ötletben pedig akkoriban a NASA is látott fantáziát.

Az már más kérdés, hogy a tükrökkel nagyjából ugyanazokba a problémákba ütköznének, mint az atomozással, nevezetesen, hogy a Marson valószínűleg nincs elég szén-dioxid az üvegházhatás beindításához, emellett a levegőhöz szintén elengedhetetlen nitrogén is hiányzik.

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.