A terraformálás, vagyis egy bolygó földszerűvé tétele régóta foglalkoztatja a sci-fi írókat, ám ahogy közeledik a Mars meghódítása (nyugi, már csak max 30-40 év), egyre gyakrabban merül fel komolyabb szinten is, hogyan lehetne kékké varázsolni a vörös bolygót.

Elon Musk például legutóbb egyenesen azzal állt elő, hogy atomot dobna a Marsra, az így felszabaduló gázok miatt meginduló felmelegedés következtében ugyanis a bolygó akár két-három éven belül lakhatóvá válhatna.

De vannak ennél nyugisabb elképzelések is, egy másik terv szerint például a jégsapkákat nem atombombával, hanem a bolygó körül keringő hatalmas tükrökkel olvasztanák meg. Ebben az esetben az eredmény ugyanaz lenne, csak kicsit lassabban. A szóban forgó jégsapkákról (vagyis az egyikről) egyébként éppen most csinált egy gyönyörű felvételt a NASA, szóval ő az, akit mindenki fel akarna olvasztani:

Atomot neki!

Ennél is lassabb, viszont reálisabb elképzelés, hogy a bolygóra olyan gázokat visznek fagyott állapotban, ami felolvadva elősegíti az üvegházhatás kialakulását. Erre a szerepre a metán a legesélyesebb, ami a globális felmelegedéses balhéja miatt mifelénk nem örvend túl nagy népszerűségnek mostanában, de egy olyan bolygón, aminek éppen melegednie kéne, ő lehetne az atyaúristen.

A fenti, elsősorban a hőmérséklet problémáját orvosoló elképzelésektől egészen különböző oldaláról közelítette meg a terraformálás problémáját a NASA, akik a következő, 2020-ban induló Marsjáróval egy olyan eszközt is küldenének a bolygóra, ami képes oxigént termelni.

Hogy pontosan hogyan fog megvalósulni a Mars terraformálása, arról tehát egyelőre csak nagyon vázlatos elképzelések vannak (valószínűleg nem Musk ötlete lesz a befutó), de azt már legalább tudjuk, hogyan nézne ki a második Föld: a terraformált Marsról készült néhány nagyon látványos kép, ami alapján nyugodtan kijelenthetjük, hogy ha a projektet siker koronázná, akkor már nem (csak) a Föld lenne a legszebb bolygó az univerzumban.

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon