Chilében már egy fél éve hatalmas futótűz tombol, amelyért az erős szél, a meleg, és a régóta tartó szárazság a felelős. Eddig közel 2300 négyzetkilométernyi terület égett le tavaly július óta, az utóbbi hetekben pedig még brutálisabb tempóba kapcsolt a futótűz.

Olyannyira, hogy a Santiago de Chilétől 360 kilométerre fekvő egyik kisváros például gyakorlatilag megsemmisült hetekkel ezelőtt: Santa Olgában nagyjából ezer házat pusztítottak el a lángok (többek között a postát és az óvodát is), mintegy 6 ezer embert sikerült kimenekíteni a településből, közel háromszáz ember azonban megsérült, tízen pedig életüket vesztették.

Nem sok maradt Santa Olgából – a futótűz gyakorlatilag megsemmisítette a várost

Szerencsére Kanadából, Oroszországból és az Amerikai Egyesült Államokból is érkezett segítség, hogy megfékezzék Chile történetének legpusztítóbb futótüzét. Az amerikaiak egy Boeing 747–400-asból kialakított Supertanker tűzoltó-repülőgépet küldtek, amely a világ legnagyobb és legdrágább tűzoltó járműje:

75 ezer liter vizet is képes tárolni, és úgy szórja a vizet az égből, mint egy rettegett chemtrailmasina.

A következő videókon azt láthatjuk, amint a Boeing akcióba lép – abban pedig egészen biztosak vagyunk, hogy emberek még nem örültek így annak, hogy egy hatalmas gép gyakorlatilag szétpermetezi őket az égből. Ezek után azt sem csodálnánk, amennyiben új értelmet nyerne Chilében a deus ex machina (isten az égből) kifejezés:

Itt még jobban érzékelhető, hogy mire is képes a 747–400-as:

(forrás: Popular Mechanics)

És ezt olvastad már?
Mutatjuk a laptopot, ami megmenti a nyaradat, és azt is megmondjuk, miért
Egyetlen stílusos teraszról sem hiányozhat ez a kiegészítő