Az október 19-én felfedezett kisbolygó, az 'Oumuamua – hawaii eredetű szó, jelentése: elsőként érkező távoli üzenet – nemcsak, hogy az első olyan ismert aszteroida, amely a csillagközi űrből érkezett a Naprendszerbe, hanem úgy tűnik, az alakja révén is rendkívül rendhagyó. A csillagászok most minden erejükkel azon vannak, hogy minél többet megtudjanak az különleges égitestről, mielőtt az tovatűnik.

Karen Meechnek és csapatának a chilei Atacama-sivatagban működő Nagyon Nagy Teleszkóp (Very Large Telescope, VLT) segítségével sikerült megállapítania, hogy az aszteroida nagyjából 400 méter hosszú, rendkívül gyors tengely körüli forgást végez, és a fényessége drasztikusan változik. A kutatók éppen ennek alapján következtettek az égitest bizarr alakjára – az eddigi eredmények alapján az aszteroida legalább tízszer olyan hosszú, mint széles.

Ilyen arányokkal pedig még egyetlen, a Naprendszeren belül megfigyelt aszteroida vagy üstökös esetében sem találkoztak a szakemberek.

Az 'Oumuamua külső jellegzetességei között azonban akadnak olyanok is, amelyek az égitest távoli eredete ellenére is nagyon ismerősek – mint például a vöröses színe, amelyben hasonlít a külső Naprendszer égitestjeihez.

Művészi elképzelés a nyúlánk égitestről

A szakemberek arra jutottak, hogy az aszteroida egy sűrű, kőzetből és feltehetőleg fémekből álló égitest, amelyen nyoma sincs víznek vagy jégnek, és amelyet a kozmikus sugarak pirítottak vörösre hosszú, hosszú idő alatt.

A Nature című tudományos folyóiratban közölt tanulmányban azt olvashatjuk, hogy noha az 'Oumuamua egy másik csillag körül formálódott, valószínűleg több száz millió évig bóklászhatott szabadon a Tejútrendszerben, mígnem összetalálkozott Naprendszerünkkel. Hamarosan pedig el is hagyja azt, úgyhogy jó lesz minél több mindent megtudni róla.

Ez is érdekelhet:

Ezekbe a földön kívüli hangfelvételekbe garantáltan beleborzongsz

Néhány közülük egy-egy horrorfilmben is megállná a helyét.

(forrás: NASA, Phys.org, BBC, MTI)

Támogatott és ajánlott tartalmaink

World Margarita Day – Egy újabb ünnepet köszönthetünk köreinkben, már Magyarországon is

Úgy nézhet ki az iPhone 16, mint az egyik legikonikusabb iPhone

Látványosan néz ki, de nem tudni, mire jó a sci-fibe illő laptop, amit a Lenovo dobhat piacra

További cikkeink a témában