Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Ahogy az alábbi térképen látszik, a fejlődő országokhoz képest mi még viszonylag jó helyzetben vagyunk, de még így is évi ezres nagyságrendre tehető azoknak az embereknek a száma, akik a légszennyezettség miatt veszítik életüket. Különösen Budapesten rossz a helyzet, ahol Magyarország többi részéhez viszonyítva 2-3-szor magasabb a légszennyezettség miatti halálozások száma.

Sokkal durvább viszont a helyzet a fejlődő országokban, elsősorban Indiában és Kínában, ahol a 100x100 négyzetkilométerre jutó halálozások aránya elérheti akár a kilencezret is. A két ország közül utóbbiban történik a légszennyezettséggel összefüggésbe hozható összes halálozás 40%-a, a felmérések szerint évente több mint 1,3 millió kínai hal meg emiatt.

A kutatók a jövőre nézve sem túl optimisták, hiszen a tanulmányban azt jósolják, hogy a hárommilliós szám 2050-re a duplájára fog emelkedni. Ebben szerencsére nem biztos, hogy igazuk lesz, hiszen Kínában az utóbbi időben komoly erőfeszítéseket tesznek a nagyvárosokat teljesen elborító szmog visszaszorítása érdekében, például egyre több helyen állnak át a szén fűtőanyag helyett a gáz használatára, és az ázsiai ország egy ideje már élen jár a megújuló energia használatában is.

(Forrás: Gizmodo, Fotó: AFP)

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.