Ennyit kell dolgoznod a világ különböző országaiban, hogy vehess magadnak egy iPhone-t

Magyar szempontból nagyon elkeserítő a helyzet, Európában (nem az EU-ban, hanem egész Európában) ugyanis mindössze egy ország van, ahol az embereknek nálunk is többet kell dolgozniuk egy iPhone-ért.

Ez persze nem csak annak tudható be, hogy Európa legtöbb országához képest Magyarországon még mindig nevetségesen alacsonyak a bérek, de a rekord magas áfa miatt hozzánk érkezik a legdrágább áron az Apple csúcstelója. (Nagyobb méretért klikk a képre, aztán a jobb felső sarokban a nagyítás ikonra).

Budapestről nézve csak irigykedve figyelhetjük, hogy a svájciaknak mindössze 38 órát, vagyis 4,7 munkanapot (!) kell dolgozniuk, mire összejön a lé egy iPhone X-re, de még Bulgáriában is 273 óra munkával lesz meg az Apple csúcstelója. Eközben egy magyar jómunkásembernek 400 órát, vagyis negyven órás munkahéttel számolva közel két és fél hónapot kéne güriznie egy iPhone-ért, ha közben nem eszik, nem iszik és nem csinál semmit, ami pénzbe kerül.

Az sem vigasztalhat minket, hogy például Kijevben vagy Isztambulban nálunk is sokkal rosszabb a helyzet, a rekordtartó Kairóban pedig 1066 órából, vagyis fél évnyi fizuból jönne ki az olcsóbb, 64 GB-os tárhellyel szerelt iPhone X.

(Forrás: Howmuch.net, Fotó: William Hook/Flickr)

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon