Még nem igaz, hogy mindenre van egy app, de alakul a dolog. Hamarosan már a lifthívásra is le lehet tölteni mobilalkalmazást.

Ezekben a vírusos időkben nap mint nap szembesülünk azzal, mennyi mindent is tapogatunk össze embertársainkkal közösen. A millió-egy ilyen élethelyzetből egyre már készül a megoldás: jön az érintés, gombnyomás nélkül irányítható lift.

A Mitsubishi Electric liftes üzletága a taxikhoz hasonlóan a felvonókat is alkalmassá tenné arra, hogy mobiltelefonnal hívhassuk őket. (Persze nem bárhová, ahol épp vagyunk: ezek az új liftek továbbra is a megszokott, meglehetősen behatárolt területen közlekednek.) Az új mobilapp, ha az adott épület vertikális embermozgató rendszerében regisztrálunk, megmutatja, hol vannak épp a liftek, és riaszt, ha közeledik a meghívott lift, nehogy elfelejtsünk belépni. És természetesen azt is megadhatjuk az appban, melyik emeletre szeretnénk utazni.

Fantasztikus dolog ez. Bár talán egyszerűbb lett volna a mobilok egy másik funkciója nyomán elindulni az érintés nélküli liftvezérlés irányába. Ha mi lennénk liftgyártók, talán inkább a közelségérzékelő (proximity sensor) beépítésének lehetőségét vizsgáltuk volna meg a gombok helyére, de a Mitsubishi régebb óta gyárt már lifteket, mint mi, szóval valószínűleg jobban tudják, mire is vágynak inkább az emberek.

És nem is csak ők látták meg ezt az új lehetőséget! A török Arkel nevű cég már áprilisban bemutatta saját mobilappos liftvezérlését:

És ezt olvastad már?
Itt ellenőrizheted, hogy érintett vagy-e az OpenSubtitles több millió felhasználóját érintő adatszivárogtatásban