Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

És ez az eszköz is nagyjából olyan, mint amilyennek az ember elsőre elképzelné – a táblagépet a hackereknek rendezett Chaos Communication Congress konferencián mutatták be. Észak-Korea legmodernebb tabletét természetesen Kínában gyártották, és az egyik legnagyobb előnye az, hogy zökkenőmentesen fogható rajta a Koreai Központi Televízió – ez egyébként az egyetlen csatorna, amely az ország területén belül mindenhonnan elérhető.

Internetezni is lehet a tableten, már ha lehet ezt annak nevezni: ugyanis csakis 28 honlapon lehet szörfözni – a legjobb tudomásunk szerint csupán ennyi bejegyzett észak-koreai weboldal van a neten. Így az állami tévén és neten keresztül gond nélkül juthat el Kim Dzsongun diktátor mindennapi igéje Észak-Korea modernizálódó elvtársaihoz.

A tableten nincs wifi, sem bluetooth, van viszont rajta egy Angry Birdsre hajazó játék, és néhány szótár: a kínai és az orosz ugyebár papírforma, de a francia némileg meglepő. Azért ez is valami. Természetesen azt megszabták, hogy milyen programokat lehessen használni az eszközön, de a legdurvább csak most jön:

Jó hír, hogy utólag megnézhetjük ezeket a képernyőképeket. Rossz hír, hogy nem tudjuk őket törölni. Így gyakorlatilag az elektronikai eszköz révén tovább bővült a fegyverarzenál, amellyel a totális kontrollt gyakorolhatják Észak-Koreában a nép egyszerű fiai felett. Bár a munkásosztály oszlopos tagjai jó eséllyel nem fognak hozzájutni az eszközhöz, mert a nagyjából 200 eurós árat csakis a tehetősebbek engedhetik meg majd maguknak.

(via)

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.