Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Csak a kínai Jangce szennyezettebb nála.

A Londoni Egyetem, a londoni Természettudományi Múzeum és a Zoológiai Társaság kutatói a világ több pontján végeztek vízminőség-vizsgálatot, majd arra jutottak,

ugyanis az Egyesült Királyság egyik legfontosabb víziútján a folyó egyes szakaszain másodpercenként 94 ezer darab mikroműanyag is áthaladhat. Eztpedig azt is jelenti, hogy a Temze szennyezettebb a Rajnánál, a Dunánál, az olaszországi Pónál vagy az amerikai Chicago folyónál, csak a kínai Jangce van ebből a szempontból rosszabb helyzetben.

A mikroplasztik nagy többsége valószínűleg nagyobb műanyagtárgyak, főleg ételcsomagolások széttöredezéséből származik, de növelik a szennyezettséget a kozmetikai szerekből származó mikrogyöngyök és a műanyagot tartalmazó tisztítószerek is.

A kutatócsoport szerint nem világos, hogy miért ilyen magas a műanyagsűrűség a Temzében, mindazonáltal szerintük az emberek sokat tehetnének a folyó tisztaságáért műanyaghasználati szokásaik megváltoztatásával. A kutatók szerint felül kellene vizsgálni azokat a szabályokat is, amelyek lehetővé teszik egyes nedves törlőkendők "lefolyóba dobhatónak" minősítését is.

(Forrás: BBC, MTI, fotó: Getty Images)

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.