A Google Play-ből már levették, a készülékedről viszont neked kell törölni.

Több mint tízmillióan töltötték le a Google Play áruházából a Barcode Scanner nevű alkalmazást, a baj csak az, hogy a vonalkód leolvasására alkalmas applikáció egy frissítése kártékony programot* telepít a készülékekre.

* Az Android/Trojan.HiddenAds.AdQR kártevőt találták.

A Lavabird Ltd. által fejlesztett Barcode Scannert ugyan már eltávolították a Google Play-ből, ugyanakkor a programot a felhasználóknak saját maguknak kell eltávolítaniuk az eszközökről.

A Malwarebytes internetes biztonsági cég kutatója, Nathan Collier elképzelhetőnek tartja, hogy az alkalmazás fejlesztői előre kitervelték a dolgot, vagyis megvárták, míg felfusson az applikáció, hogy aztán kártékony programmá változtassák, a szakember azt pedig kifejezetten ijesztőnek tartja, hogy a Google Play Protect** nem érzékelte.

** A Google Play Protect telepítéskor ellenőrzi az alkalmazásokat. Szabályos időközönként az eszközt is megvizsgálja. Ha potenciálisan kártékony alkalmazást talál, akkor a következőket teheti:

  • Értesítést küld (az alkalmazás eltávolításához koppints az értesítésre, majd az Eltávolítás lehetőségre),
  • letiltja az alkalmazást (amíg el nem távolítod),
  • automatikusan eltávolítja az alkalmazást (legtöbb esetben, ha kártékony alkalmazást észlel, értesítést küld Önnek arról, hogy eltávolította az alkalmazást).

Eközben...

3,2 milliárd jelszó került ki a netre, itt ellenőrizheted a tiédet

Azt mondják, minden idők legnagyobb hackertámadása van éppen folyamatban, ellened is.

(Forrás: zdnet.com, Malwarebytes, Index, nyitókép: Getty Images)

És ezt olvastad már?
A ChatGPT-t már havi 100 millióan használják
További cikkeink a témában