Amanda Boxtel 23 évvel ezelőtt egy síbalesetben olyan súlyosan megsérült, hogy deréktól lefelé teljesen megbénult. A nő azóta csak kerekesszékkel tudott közlekedni - egészen a közelmúltig, ugyanis egy forradalmian új technológiának köszönhetően nemrég újra képessé vált arra, hogy egyedül sétáljon. A történetéről most az amerikai Al Jazeera forgatott egy nagyon megindító filmet.

A forradalmi technológia nem más, mint egy mesterséges váz, avagy exoskeleton, ami nem csak szuperképességekkel tudja felruházni a használóját, de ami a jövőre nézve sokkal fontosabb, olyan képességeket is képes visszaadni, amik eredetileg megvoltak.

Amanda a legelső volt, aki 2011-ben birtokba vehette az Ekso nevű mesterséges vázat, amelynek köszönhetően a mindkét lábára bénult nő ma már teljesen önállóan képes járni. Tavaly egy konferencia erejéig Budapestre is ellátogatott - természetesen a saját lábán.

Az E-Legsnek, vagyis e-lábnak elkeresztelt eszköz egyelőre kísérleti stádiumban van, de nem nehéz elképzelni, hogy micsoda változást hozhat majd a mozgáskorlátozott emberek életében, ha egyszer szélesebb körben is elterjed.

Pláne, ha a bionikus karhoz hasonlóan ennek is megjelenik egy olyan változata, ami a szintén vadiúj technológiának számító 3D-nyomtatásnak köszönhetően már szinte fillérekért lesz előállítható.

És ezt olvastad már?
Idén is eljön a karácsony, de semmi pánik, mutatjuk a tuti tippeket!
További cikkeink a témában