Úgy tűnik, egy hirtelen előtűnő, majd elhalványuló égitest térdre kényszerítette a kutatókat.

A Chilében lévő Európai Déli Obszervatórium Vista távcsövével gyűjtött adatokban bukkantak rá egy rejtélyes csillagra a csillagászok, ugyanis egy, a Nap tömegénél százszor nagyobb, hunyorgó óriáscsillagot talált a tejútrendszer központjában.

A szakértők számításai azt jelzik, hogy a korong megdőlt, ezért a Földről ellipszisformájúnak látszik, és hatalmas lehet, sugara legalább negyed akkora, mint a Föld és a Nap közötti távolság.

Amikor a kutatók változó csillagot találnak, amely nem illik semmilyen elfogadott kategóriába, WIT – what it this (mi ez) – objektumnak nevezik el. Új felfedezésük a VVV-WIT-09 nevet kapta

Mivel az óriáscsillag a galaxis egy nagyon sűrű térségében van, a kutatók arra gondoltak, hogy esetleg egy ismeretlen sötét objektum kóborolhat előtte. Szimulációk szerint azonban ez igen valószínűtlen, jóval valószínűbb az, hogy

a váratlan és drámai elsötétedést egy keringő bolygó vagy egy olyan társcsillag okozhatja, amely körül nem átlátszó porkorong van és amely elhalad az óriáscsillag előtt, akadályozva, hogy annak fénye eljusson a Földre.

Nem ez az első hunyorgó csillag, amelyet felfedeztek csillagászok. Egy hatalmas porkorong elhalványítja az Epsilon Aurigae óriáscsillagot mintegy 50 százalékkal 27 évente. Egy másik csillag, a TYC 2505-672-1 egy kettősrendszer része, amelyet a társcsillaga körüli korong minden 69 évben elhalványít. Nem tudni, hogy a VVV-WIT-08 mikor fog újra elhalványulni, a csillagászok úgy vélik, hogy valamikor a következő 20-200 évben. Két másik hunyorgó csillagot is felfedeztek közelében, de ezekről kevés adatuk van a kutatóknak.

Eközben...

(Forrás: The Guardian, ESO, MTI, fotó: ESO, nyitókép: Getty Images)

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.