Öregurasan kocog a hang, a fény viszont követhetetlenül száguld. Hogy mennyire, azt mutatja meg ez a videó.

Amilyen könnyű mondani valamit a fénysebességről, annyira nehéz elképelni, milyen is az. Ennek érzékeltetésére készült egy videó – de ennek a megnézése is csak annyit erősít meg, hogy valójában nem tudjuk elképzelni, milyen is lehet fénysebességgel száguldani.

Szóval a fény sebessége 299 792 458 méter/másodperc minden vonatkoztatási rendszerben, ami azt jelenti, hogy 0,13 másodperc alatt megkerüli a Földet.

Ez azt jelenti, hogy gyakorlatilag láthatatlan (vagy inkább felfoghatatlan) a fény útja – ebben a videóban éppen nyolc képkocka. Később a tervezett útvonalat is megcsodálhatjuk New Yorktól New Yorkig. A világegyetem léptékét pedig jól érzékelteti, hogy még a fénynek is 8 perc 17 másodperc kell, amíg elér a Napról a Földre.

Ezzel szemben a hang másképpen működik, a terjedési sebességét nagyban befolyásolja a közeg: a levegőben 1235 km/óra (mindössze 343 m/s!), a vízben 1450, a vasban 5000 a sebessége. Erre a sebessége (mármint levegőben természetesen) a Concorde utasszállító is képes volt, de mostanában sokkal durvábbat is terveznek:

Frankfurt–Tokió másfél óra alatt

Pilóták nélkül, a hangsebesség 15-szörösével szállna a Destinus hiperrepülője.

De ez is érdekelhet:

Tudod, mennyi pontosan egy méter?

Mindenki tudja, mennyi egy méter, de azt már csak kevesen, hogyan határozzuk meg. A definíció valószínűleg sokkal komplikáltabb, mint gondolnád, és egy magyar tudóshoz köthető.

(Borítókép: Unsplash, illusztráció)

Támogatott és ajánlott tartalmaink

A világ egyik legegészségesebb itala egy magyar készítmény, és azt adja meg, amire szükséged van

Tréner? Panzió? Kozmetika? Így lehet a kutyád még boldogabb, miközben a te életed is könnyebbé válhat

Ez történik az asztronautákkal, amikor bekapcsolják az ISS hajtóműveit

További cikkeink a témában
Egy illat azoknak, akik nem ismerik a félelmet – NOVELLISTA Unique Wood
Hirdetés