Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Ermanno Borra, a kanadai Laval Egyetem egyik professzora még 2012-ben vetette fel azt a gondolatot, hogy ha léteznek földönkívüli civilizációk, akkor azok talán lézertechnológia segítségével próbálnak kapcsolatba lépni velünk – ugyanis a lézert nagyon hatékonyan fel lehet használni csillagközi kommunikációs eszközként.

Ezért Eric Trottier, a professzor egyik végzős diákja az új-mexikói Apache Point Obszervatóriumban felépített Sloan Digitális Égbolt Felmérés (Sloan Digital Sky Survey) adatait használva

Arra az eredményre jutott, hogy nagyjából minden tízezredik csillagról homályos és gyors, mégis azonosítható jelek érkeznek.

Az Apache Point Obszervatórium

Az is különös a történetben, hogy a jeleket sugárzó csillagok zöme a Nappal egyazon spektrális osztályba tartozik. Ez pedig azért fontos, mert a feltételezéseink szerint az élet kialakulásához számos tényező együttes kombinációja szükséges, az egyik pedig ezek közül egy Naphoz hasonló csillag jelenléte. (Persze ez korántsem zárja ki annak a lehetőségét, hogy bizonyos életformák merőben eltérő tényezők együttes jelenléte során alakuljanak ki.)

– úgy 1,65 pikomásodpercről van szó. (Egy pikoszekundum egyébként a másodperc ezermilliárdod része.)

Persze az eredmények még nem vehetők készpénznek – főleg a kérdés súlya és fontossága miatt. Egyesek kalibrációs vagy adatelemzési hibákat látnak a spektrális minták mögött, így további kutatásokra lesz szükség ahhoz, hogy végleg alátámasszák vagy elvessék a hipotézist. Ugyanakkor Eric Trottier és Ermanno Borra is úgy véli, hogy ez eddig az egyik legegyértelműbb bizonyíték a földönkívüli életformák létezésére.

Légy résen, mert épp valami fontos történik!

Elindult a Raketa.hu, a Player-csoport jövőmagazinja, melyben veletek együtt keressük a válaszokat az előttünk álló évek nagy kérdéseire!

Kiemelten foglalkozunk az autózás/közlekedés forradalmával, az okosotthonokkal, a klímakérdéssel, megújuló energiával, a legizgalmasabb, éppen zajló társadalmi változásokkal és rengeteg termékkel és szolgáltatással, ami pillanatokon belül ránk töri az ajtót!

 

Ez is érdekelhet:

(forrás: New Scientist)

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.