Ermanno Borra, a kanadai Laval Egyetem egyik professzora még 2012-ben vetette fel azt a gondolatot, hogy ha léteznek földönkívüli civilizációk, akkor azok talán lézertechnológia segítségével próbálnak kapcsolatba lépni velünk – ugyanis a lézert nagyon hatékonyan fel lehet használni csillagközi kommunikációs eszközként.

Ezért Eric Trottier, a professzor egyik végzős diákja az új-mexikói Apache Point Obszervatóriumban felépített Sloan Digitális Égbolt Felmérés (Sloan Digital Sky Survey) adatait használva

vizsgálta meg 2,5 millió csillag esetében azt, hogy lehet-e észlelni periodikus fényvillanásokat.

Arra az eredményre jutott, hogy nagyjából minden tízezredik csillagról homályos és gyors, mégis azonosítható jelek érkeznek.

Az Apache Point Obszervatórium

Az is különös a történetben, hogy a jeleket sugárzó csillagok zöme a Nappal egyazon spektrális osztályba tartozik. Ez pedig azért fontos, mert a feltételezéseink szerint az élet kialakulásához számos tényező együttes kombinációja szükséges, az egyik pedig ezek közül egy Naphoz hasonló csillag jelenléte. (Persze ez korántsem zárja ki annak a lehetőségét, hogy bizonyos életformák merőben eltérő tényezők együttes jelenléte során alakuljanak ki.)

Szóval az eredményekből az szűrhető le, hogy 234 különböző civilizáció küld hasonló periódusú fényimpulzusokat felénk

– úgy 1,65 pikomásodpercről van szó. (Egy pikoszekundum egyébként a másodperc ezermilliárdod része.)

Persze az eredmények még nem vehetők készpénznek – főleg a kérdés súlya és fontossága miatt. Egyesek kalibrációs vagy adatelemzési hibákat látnak a spektrális minták mögött, így további kutatásokra lesz szükség ahhoz, hogy végleg alátámasszák vagy elvessék a hipotézist. Ugyanakkor Eric Trottier és Ermanno Borra is úgy véli, hogy ez eddig az egyik legegyértelműbb bizonyíték a földönkívüli életformák létezésére.

Légy résen, mert épp valami fontos történik!

Elindult a Raketa.hu, a Player-csoport jövőmagazinja, melyben veletek együtt keressük a válaszokat az előttünk álló évek nagy kérdéseire!

Kiemelten foglalkozunk az autózás/közlekedés forradalmával, az okosotthonokkal, a klímakérdéssel, megújuló energiával, a legizgalmasabb, éppen zajló társadalmi változásokkal és rengeteg termékkel és szolgáltatással, ami pillanatokon belül ránk töri az ajtót!

 

Ez is érdekelhet:

Világrekordot döntött a SpaceX rakétája: a Falcon 143 műholdat juttatott Föld körüli pályára

A rekordot eddig egy indiai rakéta tartotta nem kevesebb, mint 104 műholddal.

(forrás: New Scientist)

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Az Asus dobja piacra elsőként az AI-laptopok új generációját

Az Asus dobja piacra elsőként az AI-laptopok új generációját

Ez jelenleg a világ (tíz) legjobb kamerás telefonja

További cikkeink a témában
Titkos helyek, amiket csak a hajósok ismernek Horvátországban
Hirdetés