Ötös-hatos erejűre lehet számítani a szakember szerint.

Előre jelezhetőek-e a földrengések és ha igen, mennyivel?

– ez volt az egyik (legfontosabb) témája Kovács Istvánnak, a soproni Földfizikai és Űrtudományi Kutatóintézet tudományos főmunkatársának és az MTA Lendület-kutatócsoport vezetőjének előadásán Badacsonytördemicen*.

* A helyszín talán kevésbé lehet ismert, ugyanakkor választása indokolt, hiszen Badacsonytördemicen található a tavaly létesített Geodinamikai Állomás, ami jelentős szerepet játszhat a földrengéseket megelőző földtani folyamatok azonosításában. Konkrétabban: Európa egyik tektonikailag legdinamikusabb területén, a kiemelten földrengésveszélyes Vráncsa-zónát is magában foglaló Kárpát-kanyarban zajló komplex geológiai folyamatok mélyebb megértésében.

Kovács szerint bizonyos módszerekkel láthatóak, hogy a rengéseket tipikus jelek előzik meg, „de nem lehet megmondani, hogy pontosan mikor és hol következik be a rengés. Vannak azonban jelek, amelyek alapján valószínűsíthető, hogy a közelben egy nagyobb rengés a küszöbön áll.

Mivel a nagyobb rengések valószínűsége 50 évente van, a korábbi földmozgások időpontja ismeretében hazánkban is küszöbön állhat egy ötös-hatos rengés”.

Mit mond erről a Richter-skála?

  • Az 5,0–5,9-es közepes erősségű földrengésnek számít, amely során a szerkezetileg gyenge épületekben komoly károk is keletkezhetnek – évente 800 ilyen tapasztalható világszerte.
  • Az 6,0–6,9-es erősségű már az erősebb épületek is megrongálja, akár az epicentrumtól 50–80 km-es távolságban is – évente 120 akad belőle a világban.

(Forrás: veol.hu, Wikipédia, fotó: Getty Images)

Ez is érdekelhet:

Mintha az ég felszívná a Balaton vizét, olyan légzuhatag csapott le Fonyódnál

Csodás és olykor egyszerre félelmetes dolgokra képes a természet.

Találtak egy Földhöz hasonló bolygót a közelben, folyékony vízzel a felszínén

Óceánbolygóra bukkanhattak Naprendszerünk szomszédságában, és mint tudjuk: a víz az élet kialakulásához szükséges legfontosabb feltételek egyike.

Kiderült, hogy vannak lakható helyek a Holdon

Ha azt reméled, hogy egyszer a Holdon élhetsz, akkor egy kicsit jobbak lettek az esélyeid.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

A kutya az ember legjobb barátja, de miért és mióta? És miért ne lehetne a tiéd is?

Akkora szél volt, hogy egy utasszállító szuperszonikus sebességre gyorsult

Az ArubaCloud Innovációra ösztönző Programozói Hackathonja

További cikkeink a témában