Ha azt reméled, hogy egyszer a Holdon élhetsz, akkor egy kicsit jobbak lettek az esélyeid.

A Hold felszíne +127 Celsius-fokra is felmelegedhet, de akár –173 Celsius-fokra is lehűlhet attól függően, hogy éri-e napsütés. Vagyis csak a hőmérsékleti viszonyokat nézve nem éppen ideálisak a körülmények az ember számára. Ugyanakkor egy friss kutatásból kiderült, hogy

állandó kísérőnk felszínén vannak olyan üregek és lávabarlangok, ahol +17 Celsius-fokos hőmérséklet uralkodik, ráadásul stabilan.

A stabilan azt jelenti, hogy éjjel-nappal, valamint kevesebb mint 1 Celsius-fokos hőingással (a teljes holdi nap során, ami kábé 29,5 földi napot tesz ki), ez pedig megfelelő hőmérsékletet jelent az odalátogatók számára. Plusz ezek az üregek és lávabarlangok védelmet nyújthatnak az olyan káros elemek ellen is, mint a nap- és kozmikus sugárzás, valamint a mikrometeorit-becsapódások.

Ezekről az üregekről és lávabarlangokról már korábban is tudtak a kutatók, de eddig csak sejtetések voltak arról, hogy kedvezőbbek lehetnek ott a hőmérsékleti feltételek, ám miután a Kaliforniai Egyetem (UCLA) bolygókutatói a Hold körül keringő Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) űrszonda hőkamerájának (Diviner) adatait elemezték, ez most már bizonyosságot is nyert. Arra viszont egyáltalán nem számítottak, hogy gyakorlatilag szobahőmérsékletet biztosítanak ezek a holdi lyukak.

Mindezzel kapcsolatban a kutatócsoport egyik tagja, az UCLA bolygótudományi professzora, David Paige egy találó megjegyzést tett:

„Az emberek barlangokban élve fejlődtek ki, és barlangokba térhetünk vissza, ha a Holdon élünk.”

(Forrás: NASA, npr.org, fotó: NASA)

Ez is érdekelhet:

Rövidebb ideig tart egy földi nap, mint valaha, és nem tudják, miért

Felgyorsult a Föld forgása, a szakértők pedig csak találgatják az okát.

2040-re összeomolhat az emberi civilizáció

Már 1972-ben megjósolták, és egyre inkább beigazolódni látszik.

Rendesen rászedte az egyik francia tudós az internet népét

Van, ahol a kerítést is kolbászból készítik, és van, ahol a vörös törpét is.

És ezt olvastad már?
Idén is eljön a karácsony, de semmi pánik, mutatjuk a tuti tippeket!
További cikkeink a témában