Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Először lesz erre lehetőséged.

Csütörtökön, vagyis július 30-án sikeresen útnak indult NASA legújabb marsjárója, a Perseverance (Állhatatosság) jóvoltából pedig hamarosan már azt is megtudhatjuk, milyen hangja van a Marsnak, ugyanis többek között két mikrofont is szállítani a vörös bolygóra –a Perseverance várhatóan 2021. február 18-án érkezik meg a Marsra:

A landolóegységbe, illetve a rover kamerájába beépített mikrofonok által rögzített felvételek számos hasznos információval szolgálhatnak a környezetről, valamint az űreszközök állapotáról is.

Az egytonnás, nagyjából terepjáróméretű robot egy teljes marsi évet, azaz 687 földi napot fog eltölteni a Marson, ahol esetleges múltbéli mikrobiális élet nyomai után fog kutatni, tanulmányozza a planéta éghajlatát és geológiáját, valamint kőzet- és talajmintákat gyűjt.

A marsjáróval együtt a Marsra érkezik az Ingenuity nevű kísérleti Mars-helikopter is, amely tesztrepüléseket fog végezni. Ha a napenergiával hajtott, 2 kilogramm súlyú helikopter túléli a hideg marsi éjszakákat, az azt jelenti, hogy a jövőbeli missziókat ki lehet bővíteni a levegőből végzett vizsgálatokkal.

A NASA egyébként eddig négy szondát (Pathfinder, Spirit, Opportunity, Curiosity) küldött a Marsra.

(Forrás: Futurism, MTI, fotó: Getty Images)

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.