A kutatók fontos lépést tettek abba az irányba, hogy egészségesebb módon öregedhessünk meg.

Brit kutatóknak sikerült úgy megfiatalítaniuk egy 53 éves nő bőrsejtjeit, hogy olyanok legyenek, mint egy 23 évesé

– ezzel a technológiával az öregedéssel összefüggő betegségek, például a cukorbetegség, a szívbetegségek és az idegrendszeri rendellenességek kezelésére szolgáló kezeléseket akarnak kifejleszteni, vagyis azt szeretnék elérni, hogy az emberek hosszabb ideig egészségesek maradhassanak öregedésük közben.

A cambridge-i Babraham Intézet kutatója és a kutatócsoport vezetője, Wolf Reik ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a kutatás még nagyon korai stádiumban van, számos tudományos problémát kell még megoldani, mielőtt ez az eljárás klinikai vizsgálat tárgya lehet. Ugyanakkor kiemelte, hogy a sikeres sejtfiatalítás fontos előrelépést jelent.

Ez a bizonyos technológia nem mai

Ő Dolly, a világ első testi sejtből klónozott emlőse

A technológia az 1990-es évekre nyúlik vissza, amikor az Edinburgh melletti Roslin Intézet kutatói kifejlesztettek egy módszert, amellyel egy juhból vett felnőtt emlőmirigysejtet embrióvá alakítottak. Ez vezetett Dolly, a klónozott bárány létrehozásához. A Roslin-csoport célja emberi embrionális őssejtek létrehozása volt, hogy ezekből speciális szöveteket, például izmot, porcot és idegsejteket növesszenek.

Ezt a technikát 2006-ban egyszerűsítette le a Kiotói Egyetemen dolgozó Jamanaka Sinja professzor. Az IPS-nek nevezett módszer lényege, hogy a felnőtt sejtekhez mintegy 50 napon keresztül vegyi anyagokat adtak, ami genetikai változásokat idézett elő, és a felnőtt sejteket őssejtekké változtatta.

A brit kutatócsoport ezt az IPS-technikát alkalmazta 53 éves bőrsejteken. A kémiai fürdőt azonban 50 napról körülbelül 12 napra rövidítették le.

A sejtek nem váltak embrionális őssejtekké, hanem megfiatalodtak: úgy néztek ki és olyan tulajdonságokkal bírtak, mintha a 23 évesek lennének.

A technika nem ültethető át azonnal a klinikai szakaszba, mivel az IPS-módszer növeli a rákos megbetegedés kockázatát, ugyanakkor a kutatók bíznak abban, hogy találhatnak egy alternatív, biztonságosabb módszert.

Wolf Reik professzor úgy véli, először olyan gyógyszerek kifejlesztése várható, amelyek az idősebb emberek bőrét meg tudja fiatalítani azokon a testrészeken, ahol megsérültek, mert így felgyorsulhat a gyógyulás. A kutatók bebizonyították, hogy ez elvileg lehetséges, a megfiatalított bőrsejtek ugyanis gyorsabban mozognak a sebet szimuláló kísérletekben.

Most a következő lépés pedig az, hogy kiderüljön, a technológia más szövetekben, például az izom-, a máj- és a vérsejtek esetében is működik-e.

(Forrás: BBC, MTI, fotó: Getty Images)

Ez is érdekelhet:

És ezt olvastad már?
Lábakkal „áldott meg” egy kígyót egy flepnis feltaláló