A kutatók fontos lépést tettek abba az irányba, hogy egészségesebb módon öregedhessünk meg.

Brit kutatóknak sikerült úgy megfiatalítaniuk egy 53 éves nő bőrsejtjeit, hogy olyanok legyenek, mint egy 23 évesé

– ezzel a technológiával az öregedéssel összefüggő betegségek, például a cukorbetegség, a szívbetegségek és az idegrendszeri rendellenességek kezelésére szolgáló kezeléseket akarnak kifejleszteni, vagyis azt szeretnék elérni, hogy az emberek hosszabb ideig egészségesek maradhassanak öregedésük közben.

A cambridge-i Babraham Intézet kutatója és a kutatócsoport vezetője, Wolf Reik ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a kutatás még nagyon korai stádiumban van, számos tudományos problémát kell még megoldani, mielőtt ez az eljárás klinikai vizsgálat tárgya lehet. Ugyanakkor kiemelte, hogy a sikeres sejtfiatalítás fontos előrelépést jelent.

Ez a bizonyos technológia nem mai

Ő Dolly, a világ első testi sejtből klónozott emlőse

A technológia az 1990-es évekre nyúlik vissza, amikor az Edinburgh melletti Roslin Intézet kutatói kifejlesztettek egy módszert, amellyel egy juhból vett felnőtt emlőmirigysejtet embrióvá alakítottak. Ez vezetett Dolly, a klónozott bárány létrehozásához. A Roslin-csoport célja emberi embrionális őssejtek létrehozása volt, hogy ezekből speciális szöveteket, például izmot, porcot és idegsejteket növesszenek.

Ezt a technikát 2006-ban egyszerűsítette le a Kiotói Egyetemen dolgozó Jamanaka Sinja professzor. Az IPS-nek nevezett módszer lényege, hogy a felnőtt sejtekhez mintegy 50 napon keresztül vegyi anyagokat adtak, ami genetikai változásokat idézett elő, és a felnőtt sejteket őssejtekké változtatta.

A brit kutatócsoport ezt az IPS-technikát alkalmazta 53 éves bőrsejteken. A kémiai fürdőt azonban 50 napról körülbelül 12 napra rövidítették le.

A sejtek nem váltak embrionális őssejtekké, hanem megfiatalodtak: úgy néztek ki és olyan tulajdonságokkal bírtak, mintha a 23 évesek lennének.

A technika nem ültethető át azonnal a klinikai szakaszba, mivel az IPS-módszer növeli a rákos megbetegedés kockázatát, ugyanakkor a kutatók bíznak abban, hogy találhatnak egy alternatív, biztonságosabb módszert.

Wolf Reik professzor úgy véli, először olyan gyógyszerek kifejlesztése várható, amelyek az idősebb emberek bőrét meg tudja fiatalítani azokon a testrészeken, ahol megsérültek, mert így felgyorsulhat a gyógyulás. A kutatók bebizonyították, hogy ez elvileg lehetséges, a megfiatalított bőrsejtek ugyanis gyorsabban mozognak a sebet szimuláló kísérletekben.

Most a következő lépés pedig az, hogy kiderüljön, a technológia más szövetekben, például az izom-, a máj- és a vérsejtek esetében is működik-e.

(Forrás: BBC, MTI, fotó: Getty Images)

Ez is érdekelhet:

Közel kerültünk ahhoz, hogy megértsük, miért különböznek az emberek egymástól

Több mint két évtized után sikerült szintet lépnie a tudománynak abban, hogy mi teszi az embert egyedülállóvá.

A NASA ezt az üzenetet sugározza az űrbe a földönkívülieknek

Az emberiség 1974 óta próbálkozik felvenni a kapcsolatot idegen civilizációkkal, most egy újabb kísérletet teszünk rá.

Newton bölcsőjére támadt rá ezúttal a két kíváncsi természetű youtuber

A The Slow Mo Guys két kíváncsi természetű arcától, Dantől és Gavtől nem áll távól az, hogy dolgokat lőjön, zúzzon szét vagy robbantson fel.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Rájöhettek, hogyan épültek fel az egyiptomi piramisok

A Samsung 43 másodpercnyi színtiszta alázással reagált az Apple botrányos reklámjára

Benzinkannából menő számítógépház

További cikkeink a témában