Sokkal jobb ebben, mint egy ember.

Hőkomfortot mérő bábu is segíti a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karának (PTE MIK) szakembereit az ideális épülethőmérséklet kutatásában. A huszonkét zónára osztott, felnőtt ember nagyságú, úgynevezett termikus bábu képes folyamatosan és pontosan mérni, mennyi fűtőteljesítmény szükséges a testfelületi hőmérséklet tartásához.

Az Emberi erőforrásfejlesztési operatív program (Efop) ötvenmillió forintos keretéből beszerzett és a műszaki karra a minap megérkező speciális eszköz

képes jelezni és mérni azt is, hogy egy ember a mérési körülmények között mennyi hőt adott volna le, magyarul: esetleg fázott-e, vagy melege volt.

Az új eszköz – amellyel az emberi test hőleadását is képesek rögzíteni – méri továbbá a ruházat hőszigetelési értékét is, míg egy tartozék szoftver kiszámítja a hőkomfort mérőszámokat. Mindezeken túl a mérőbábu a tartozék berendezéssel légzésszimulációra is alkalmas, orron és szájon keresztül is képes be- és kilélegezni, ennek köszönhetően a közelben lévő szellőzőberendezések működése is ellenőrizhető.

A PTE közleményében Fülöp Lászlót, a PTE MIK épületgépész- és létesítménymérnöki tanszékének tanárát idézték: a hőkomfort elsődleges összetevője maga az ember, akinek tevékenysége meghatározza a belső hőfejlődést, a ruházat pedig a hő és a pára leadását.

A megfelelő hőkomfort a munkavégzés és a pihenés minőségére is hatással van, ezért egy megfelelően kialakított épületben kevesebb a megbetegedés is.

Bár a komfortmérések egy része elvégezhető emberekkel, kérdőíves módszerrel, de hosszútávú vagy extrém terhelésekkel járó mérésekre sokkal jobban alkalmazható a most beszerzett termikus mérőbábu.

Ez is érdekelhet:

Japánban mesterséges intelligenciával hoznák össze a párokat, hogy több gyerek szülessen

Rekordot döntött a születések száma, a hatóságok mindent megtesznek a jövőben a sikeres párosításért.

(Forrás: PTE, MTI. A kép illusztráció.)

És ezt olvastad már?
Idén is eljön a karácsony, de semmi pánik, mutatjuk a tuti tippeket!
További cikkeink a témában
Idén nem stressz és kínlódás, hanem igazi ünnep lesz a karácsony: mutatunk néhány remek ötletet kütyük-élmények-környezettudatosság-egyediség vonalon, amiből biztosan tudsz választani.
Hirdetés