A Honor 8 olyan szép, mint egy iPhone, olyan penge, mint egy kétszázezres androidos teló, és még duál kamera is van benne. Az ára pedig elképesztő.

Nem tudjuk, hogy a nagyobb mobilgyártók vezérigazgatói között mekkora a vallásosok aránya, de abban biztosak vagyunk, hogy nap mint nap CEO-k tucatjai térnek nyugovóra úgy, hogy előtte még elrebegnek egy halk imát: "Uram, add, hogy a Honor holnapra csődbe menjen!" Amíg viszont a Huawei kistestvére olyan telefonokat gyárt, mint a Honor 8, addig erre halvány esély sincsen, sőt, egy igazságos világban idén minden bizonnyal a Honor csúcstelója lenne az egyik legkelendőbb portéka a magyar elektronikai áruházakban. Mondjuk is, hogy miért.

Prémium megjelenés

Bizony ma már nem csak a Samsung, de még az olyan kínai gyártók, mint a Honor is eljutott odáig, hogy dizájnban fel tudják venni a versenyt a dizájnos dolgok atyaúristenével, vagyis az Apple-lel. Ezt a Honor a lehető legegyszerűbben oldotta meg, vagyis gyakorlatilag egy az egyben lemásolták az iPhone 6S-t, viszont az antennákat ügyesen eltüntették a hátlapról, így a telefon még letisztultabb benyomást kelt. Az előlapi üveget a széleknél leheletnyit meghajlították, szépen rásimítva a telefonra, ami kifejezetten jól néz ki.

Az egyetlen jelentős különbség az iPhone-hoz képest, hogy a burkolat fém helyett üvegből készült, így a telefon vízmértékként is elég jól funkcionál: ha nem teljesen sík felületre rakod le, akkor hamarosan hangos csattanással fogja jelezni, hogy az a felület nem teljesen sík.

Ugyanakkor van néhány dolog, amit talán nem kellett volna olyan nagy lelkesedéssel átvenni az Apple-től; ilyen például a fülhallgató és az egy szem hangszóró elhelyezése: mindkettő a telefon aljára került, így játék közben választhatsz, hogy a hangszórót akarod lefogni a kezeddel, vagy a jack-csatlakozó lesz útban (de az iPhone-nal ellentétben legalább van benne jack-csatlakozó, ez is valami).

Duál kamera

A Honor 8 legnagyobb fegyverténye, hogy megkapta azt a duál kamerát, amit eddig csak lényegesen drágább csúcstelefonoknál élvezhettünk. A két 12 megapixeles kamera működése hasonló a Huawei P9 duál kamerás megoldásához, vagyis az egyik lencse színes, míg a másik monokróm képeket készít. Az eredmény: az eddigieknél részletgazdagabb fotók, amelyeket a lézeres autofókusznak köszönhetően szupergyorsan készíthetünk el.

Technikai oldalról az egyetlen nagy hiányzó az optikai képstabilizátor, aminek hiánya elsősorban a videofelvételeknél és az éjszakai fotózásnál érhető tetten, de ezt egy állvánnyal könnyen lehet ellensúlyozni.

A Honor nem csak technikailag, de szoftveres oldalról is eléggé odatette magát, aminek eredményeképpen a Honor 8 ma az egyik legjobb és legkezelhetőbb fotós szoftverrel ellátott telefon. Az ebben a kategóriában ma már alapvetőnek számító teljesen manuális beállítások és a jól ismert panoráma, fényfestés, lassított- és gyorsított felvétel (time-lapse) stb. funkciók mellett olyan újításokat is bevetettek, mint az éjszakai mód (erről később), valamint a videofelvételekre is kiterjesztett arcszépítés funkció és Pro Mode (azaz a manuális beállítások). Utóbbinál jó lett volna, ha a fókusztávolságot a felvétel közben is lehetne állítani, de így is olyan videós lehetőségeket kapunk, amilyeneket más telefonoknál még nem nagyon láthattunk.

Bár a kamera f/2.2-es legnagyobb rekeszértéke nem sok jót ígért az éjszakai fotókhoz (a mai csúcstelóknál általában f/1.8 a legnagyobb rekeszérték), a gyakorlat nem igazolta a félelmeinket: a telefon a HDR funkcióval éjszaka is teljesen vállalható fotókat készít, ráadásul kifejezetten gyorsan. Emellé jön a már említett éjszakai mód, amit a több másodperces expozíciós idő miatt csak állvánnyal érdemes használni. A hosszú expozíciós idő érdekes mellékhatása, hogy a mozgó dolgok (emberek, autók stb.) eltűnnek a képről, így teljesen üres tereket fotózhatunk. Az október végén is elég forgalmas Zrínyi utca például így néz ki éjszakai módban:

Tisztességes teljesítmény

Ha csúcstelefonról beszélünk, akkor elsősorban a teljesítményre gondolunk, és a Honor 8 ebben a tekintetben is megállja a helyét. A Huawei által gyártott HiSilicon 950 proci csupán hajszállal marad el a Snapdragon 820-tól, igaz, a telefon teljesítménye összességében még így is csak valahol félúton jár a tavalyi és az idei csúcstelefonok között. A benchmark tesztek alapján a legnagyobb lemaradás a grafikus chipben van, ami a Honor 8 esetében egy négymagos Mali-T880 (a Galaxy S7-ben ugyanennek a GPU-nak a tizenkét magos változatát találjuk), valamint a 4 GB RAM sem muzsikál olyan szépen a Honorban, mint az ugyanennyi RAM-mal szerelt Galaxy S7-ben vagy LG G5-ben.

Ennek eredményeként a telefon normál használat mellett nagyjából pont ugyanolyan gyors és rendíthetetlen, mint bármelyik másik csúcsteló, a lemaradás inkább csak akkor érzékelhető, ha a teljes számítási kapacitásra szükség lenne (ilyen helyzet viszont a gyakorlatban nagyon ritkán adódik, az Asphalt 8 például maximális beállítások mellett is kifogástalanul futott).

Itt érdemes talán megemlíteni, hogy a Honor 8 folyamatos terhelés mellett eléggé melegszik - nem annyira, mint a tavalyi csúcstelefonok jelentős része, de ahhoz éppen eléggé, hogy a felmelegedő üveg hátlap megizzassza a tenyeredet.

Kényelmes használat

A Huawei Emotion UI-ja régóta az egyik legszebb és legjobban használható felhasználói felület, amivel a kínaiak megpróbálták kicsit iOS-esíteni az Androidot. Ők voltak például az elsők, akik teljesen elhagyták a főmenüt, mindeközben viszont sikerült egy nagyon letisztult, saját stílust is kialakítaniuk.

Ahogy azt megszokhattuk, a telefon nincsen fölöslegesen túlpakolva előre telepített alkalmazásokkal (bár ahogy azt a Huaweitől megszokhattuk, játékokból többet is kapunk grátiszba), amik pedig vannak, azok igen hasznosak: az Egészség alkalmazás például egy nagyon átláthatóan működő fitnesz app, az okosvezérlővel pedig a telefonunkat univerzális távirányítóként használva irányíthatjuk a tévét, médiaboxot, de még a klímát is.

A legtöbb változás az ujjlenyomat-olvasó környékén történt, ami rendkívül gyors és pontos, valamint elhelyezkedésének köszönhetően mindig kényelmesen elérhető. A Honor viszont nem állt meg itt, és maximálisan kihasználta a fizikai és érintésérzékeny gombként is funkcionáló ujjlenyomat-olvasó lehetőségeit. A gombon lefelé simítva például egy mozdulattal elérhetjük az értesítési-panelt, jobbra és balra húzva rajta az ujjunkat pedig a képgalériában lapozhatunk. Emellett akár a hívásainkat is fogadhatjuk vele, és a riasztást is kikapcsolhatjuk egy érintéssel.

Az ujjlenyomat-olvasóhoz ezek mellett is további három funkciót rendelhetünk hozzá az "okosgomb" beállítással, ahol a gomb egyszeri, kétszeri és folyamatos lenyomásához társíthatunk különböző alkalmazásokat, így akár a zseblámpát, a hangfelvételt, a böngészőt, vagy bármilyen más alkalmazást is elérhetjük egyetlen mozdulattal.

140 ezer forint.

Ennyibe kerül ma Magyarországon a legolcsóbb csúcskategóriás telefon. Aki szeretné, persze továbbra is nyugodtan verheti kidagadó nyaki ütőerekkel a fotel karfáját, hogy miért kettőhatvan a Galaxy S7 edge és háromszáz az iPhone 7 Plus, de tény, hogy (többek között) a Honornak köszönhetően ma már nem feltétlenül kell irigykedve néznünk az USA-t vagy Kínát, ahol a magyar árakhoz képest aprópénzért vágják az emberekhez a legpengébb telefonokat.

Bár a Honor 8 nem a jelenleg kapható legjobb telefon, ugyanakkor nincs olyan gyenge pontja, amiben bántóan elmaradna a sokkal drágább csúcstelefonoktól, így egész nyugodtan mondhatjuk, hogy jelenleg az egyik legjobb vétel, ha éppen új telefont keresel.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Az Asus dobja piacra elsőként az AI-laptopok új generációját

Szaftos húsokért, bomba jó sörökért és lazán elegáns hangulatért ide kell beülnöd

Eltört a csavar? Itt a megoldás, rögtön hét!

További cikkeink a témában