A P20 Próval úgy jártunk, hogy kissé késve érkezett meg hozzánk, így mire kézbe vehettük a Huawei új csúcstelefonját, már minden attól zengett, hogy a P20 Pro kamerájának nincs párja az univerzumban. Ennek megfelelően természetesen mi is elég sokat vártunk a P20 Prótól, és amit kaptunk, az egyáltalán nem okozott csalódást.

Nem véletlen, hogy a telefon kamerájával kezdtük a cikket, hiszen a kínai gyártó idén erre tett fel nagyjából mindent. Az szinte már csak hab a tortán, hogy a P20 Pro akkor is az idei egyik legjobb telefon lenne, ha a kamerája csak átlagos lenne, hiszen az AMOLED kijelzőtől kezdve a Dolby Atmos-szal felturbózott hangzásig és a dobozban érkező minőségi fülhallgatóig mindenben a legjobbak között van, a 4000 mAh-os akksinak köszönhetően pedig az üzemideje is kiemelkedő. Igaz, a Kirin 970 proci nagyjából a tavalyi Snapdragon 835 szintjét hozza, de hazudnánk, ha azt mondanánk, hogy a gyakorlatban bármit is éreztünk abból, hogy a processzor kicsit elavult egy csúcskategóriás telefonhoz képest.

Borzalmasan jól sikerült a gyorstöltés funkció is, ami mára már teljesen általánossá vált a csúcskategóriás telefonokban, de a Huaweinek sikerült a gyorsnál is gyorsabbnak lennie: a P20 Pro méretes akksiját mindössze harminc perc alatt sikerült 50%-ra töltenünk, ami valószínűleg a legjobb szintidő, amit eddig mértünk.

Na de amint mondottuk, ez a telefon azért elsősorban a kameráról szól, ami tényleg annyira brutális lett, mint ahogy a híre sugallta. A telefon hátlapján három Leica kamerát találunk: 40 megapixeles RGB, 20 megapixeles monokróm és egy 3-szoros optikai zoommal felszerelt, 8 megapixeles lencse áll a rendelkezésünkre, mind a három felszerelve optikai képstabilizátorral, amit egy hajszálpontos autofókusz egészít ki.

A kamerafunkciók között számtalan érdekes lehetőséget találunk a szuperlassítástól a fényfestésig, de amit mi a legjobban szerettünk, hogy a Huaweinek sikerült továbbfejlesztenie a tükörreflexes fényképezőgépekre emlékeztető, kis mélységélességű fotókat.

Csúcskategóriás telefonoknál már megszokhattuk, hogy a portré módot választva a telefon automatikusan elmossa a hátteret, úgynevezett bokeh-effektes fotókat hozva létre, ami viszont újdonság, hogy a Huawei különválasztotta ezt a funkciót attól függően, hogy embereket vagy tárgyakat akarunk lefotózni. Utóbbi esetben a kamera rekeszértékét állíthatjuk virtuálisan 0,95 valamint 16-os érték között.

A P20 Pro majdnem mindig tökéletesen végzi a dolgát, bár azért sikerült olyan komplikált helyzetet találnunk, ahol össze lehetett zavarni a gépet: amikor a távolban levő Budai vár és a közepes távolságban levő Lánchíd elé beparkolt egy hajó, akkor a Lánchídra fókuszálva a telefon nem mindig tudta pontosan kiszámolni, hogy a kép melyik részét kéne elmosni. Ez azonban már inkább csak kukacoskodás, hiszen arra, hogy elmosott előtér és háttér mellett a középen levő témát emelje ki, jelenleg valószínűleg egy telefon sem képes.

A három lencse és a rengeteg beállítási opció a variációs lehetőségek olyan tárházát nyitja meg, amiről korábban nem is álmodtunk, a háttérben csendben dolgozó, a különböző témákat rendületlenül azonosító mesterséges intelligencia pedig garantálja, hogy bármilyen helyzetben a lehető legjobb fotókat tudjuk készíteni, legyen az makró fotó, portré, tájkép, utcakép vagy bármi más. Íme:

A mesterséges intelligencia nagyon nagy szolgálatot tesz az éjszakai fotóknál is, ugyanis a korábbról már ismert Éjszakai Mód a P20 Próban állvány nélkül is használható, az öt másodperces exponálási idő apró remegéseit az MI tökéletesen korrigálja.

Hogy minőségben a Huawei P20 Pro kamerája-e a legjobb, ennek megítélését inkább a profikra bíznánk, de az biztos, hogy mi ennek a tesztelésénél szórakoztunk a legjobban. A Huweinek sikerült olyan telefont összehoznia, amivel tényleg öröm a fotózás, ami azért nem kis teljesítmény, figyelembe véve, hogy mégiscsak egy mobilról van szó, nem pedig egy profi fényképezőgépről.

És ezt olvastad már?
A kapolcsi Sziklakabin, ahol tökéletes feltöltődés vár
További cikkeink a témában