A Huawei P40 Próval a kínai gyártó bizonyos szempontból "visszatért" Európába, ehhez pedig nem is választhattak volna alkalmasabb masinát.

De hol volt a Huawei?

A világ második legnagyobb gyártójáról az utóbbi időben talán kicsot kevesebbet lehetett hallani, aminek az az oka, hogy a Google tavaly szeptemberben bejelentette, hogy az amerikai kereskedelmi embargó miatt a Huawei a továbbiakban nem használhatja a szoftvereiket. Az Android maradt (hiszen ez nyílt forráskódú), de a Google Playtől a Gmailig minden másnak mennie kellett. Ez Kínában nyilván nem okozott problémát, hiszen a Google-alkalmazások nagy része ott amúgy sem elérhető, Európába viszont a szeptemberben bemutatott Mate 30 viszont csak jókora késéssel érkezett meg, és kizárólag a Huawei boltjaiban lehetett kapni.

Ahogy arról korábban a Rakétán beszámoltunk, a Huawei az elmúlt időszakban gőzerővel látott hozzá, hogy pótolja, amit az embargó miatt elvesztett, a március végén bemutatott P40 Prón pedig már ennek megfelelően a saját ökoszisztémájuk (HMS) és alkalmazásboltjuk fogad. Az új telefonoknak a szolgáltatók is bizalmat szavaztak, így a P40-széria már a magyar mobilszolgáltatók kínálatában is megtalálható lesz hamarosan.

Kár lett volna érte, ha nem így alakul, ugyanis a P40 Pro egy szinte tökéletesen összerakott készülék, ami a kamerájával annak ellenére is meg tudott lepni minket, hogy azt hittük, már mindent láttunk.

Dizájn és kijelző

Az új készülék már megjelenésre is markánsan különbözik az elődjétől, a széleken az eddiginél sokkal határozottabban görbülő kijelző igazán egyedi, stílusos kinézetet biztosít a P40 Prónak. Az előlapi kamera fülecske helyett kameralyukba került, ha valakit ez zavar, az szoftveresen varázsolhat fekete csíkot a kijelző tetejére.

Ahogy a csúcskategóriás készülékeken egyre sokasodnak a kamerák, úgy válik egyre nehezebbé a dizájnerek dolga, hogy esztétikusan oldják meg ezek elrendezését. A P40 Pro hátlapján négy lencse is van, ami nem kis feladat elé állította a formatervezőket, és noha a mi kedvencünk ebben a tekintetben továbbra is a tavalyi Mate 30, szerintünk a P40 Pro sem néz ki rosszul.

A kijelzőre visszatérve, az új telefon egy 6,57 colos, 2640x1200 pixeles felbontású OLED kijlezőt kapott, ami a megszokott 60 helyett 90Hz-es képfrissítésre képes. Ez értelemszerűen nem annyira szembeötlő különbség, mint a Samsung Galaxy S20 Ultra 120Hz-es képfrissítésű kijelzője, cserébe a Huawei szerint nem is eszi annyira az akksit. Képfrissítés ide vagy oda, a P40 Pro kijelzője minden szempontból pazar, a színek szépek, a betekintési szögek kitűnők, a lehajló kijelző pedig egyáltalán nem zavar be a használatba.

Teljesítmény

Ez az, amire a P-sorozatnál nem sok szót érdemes vesztegetni, hiszen ahogy a korábbi generációk, úgy a P40 is a tavaly bemutatott Mate-széria prociját örökölte meg. A Kirin 990 a teljesítményteszten értelemszerűen nem tudja felvenni a versenyt a legújabb processzorokkal, ami a gyakorlatban viszont egyre kevésbé számít, hiszen a telefonokra szánt alkalmazások közel sem fejlődnek olyan ütemben, ami indokolná a teljesítményük ilyen arányú fejlesztését. A P40 Próban 8 GB RAM-ot és 256 GB tárhelyet találunk, ami manapság már szintén nem számít különösebben soknak.

Az viszont annál inkább, hogy immár a Huawei is teljes gőzzel ráállt az 5g-re, így az új szériában már alapfelszereltségnek számít, hogy támogatja az ötödik generációs mobilhálózatot. Ennek Magyarországon egyelőre kevésbé vehetjük hasznát, hiszen Budapesten még csak a Vodafone-nak van 5G-s hálózata (már ahol), de mivel a mobilszolgáltatók éppen a múlt hónapban szereztek új frekvenciákat, így várhatóan a hálózat lefedettsége hamarosan jelentősen nagyobb lesz.

Kamera

A Huawei évek óta verhetetlen, ha a telefon kamerájáról van szó, és úgy tűnik, ez idén sem lesz másképp. A P40 Pro hátlapi kamerarendszere már a specifikáció alapján is elég különlegesnek tűnik, hiszen az 50 megapixeles főkamera mellé egy 40 megapixeles nagy látószögű lencse, egy 10 megapixeles ToF 3D mélységérzékelő lencse valamint egy 12 megapixeles telefotó objektív került. A telefonba minden eddiginél nagyobb, 1/1.28″ szenzort raktak, a képminőség pedig ennek megfelelően kiváló.

Habár a P40-nel a tavalyi modellhez hasonlóan 5x-ös optikai valamint 10x-es hibrid és 50x-es digitális zoomot kapunk, a különbség még úgy is szemmel látható, ha nem rakjuk egymás mellé a két készülékkel készített fotókat. Tapasztalataink szerint a zoom nagyjából 20-25x-ös nagyításig használható érzékelhető minőségromlás nélkül, de a kiváló optikai és mesterséges intelligenciával megtámogatott stabilizálásának, 50x-es nagyításnál sem lehetetlen értékelhető fotókat csinálni.

Hogy szoftveresen mennyire kiváló munkát végeztek a Huawei mérnökei, az elsősorban a kevésbé ideális fényviszonyoknál mutatkozik meg: ellenfényben például egészen parádés képeket hozhatunk össze a telefonnal, és minimális megvilágításnál is értékelhető képeket készíthetünk. Bár mélységérzékelő szenzor már az előző modellben is volt, a Huaweinek ezt is sikerült sokkal jobban kiaknáznia, a kis mélységélességű, elmosott hátterű portréfotók sokkal valósághűbbek, mint a P30-nál voltak, mintha egy valódi DSLR-fényképezőgéppel fotóztuk volna őket.

Aki inkább a videós funkciók iránt érdeklődik, a P40 Pro annak is tartogat izgalmakat, ugyanis a telefonnal immár 7680 fps sebességű lassított felvételeket is készíthetünk, ami azt jelenti, hogy másodpercenként 7680 képkockát rögzít a telefon.

Kis hibaként talán az róható fel, hogy miközben a kameraszoftver általában remek munkát végez a fotóinkon, néhány esetben kicsit túl "fotosoppolja" őket, ezt a hatást pedig úgy sem tudtuk elkerülni, ha kikapcsoltuk az AI asszisztenst.

Ujjlenyomat-olvasó és arcazonosítás

A P40-nel kapcsolatban mindenképp meg kell említeni, hogy az eddiginél nagyobb szenzort kapott a kijelzőbe épített ujjlenyomat-olvasó, ami mostanra elérte azt a szintet, hogy ugyanolyan pontosan működjön, mint egy fizikai szenzor. A telefon mindig egyből felismerte az ujjunkat, és kifejezetten gyorsan reagált is rá, és az sem okozott neki gondot, ha kicsit vizes volt a kezünk. Aki inkább maradna a kényelmesebb arcfelismerésnél, az sem fog csalódni, hiszen a P40 Pro IR-blastert is kapott, ennek megfelelően még sötétben is villámgyorsan felismeri az arcunkat.

No Google!

Ahogy a cikk elején említettük, a Huawei új telefonjai Google-szolgáltatások nélkül érkeznek, ami közepesen komoly kényelmetlenséget jelent. Nem csak arról van szó, hogy néhány Google-alkalmazás nem érhető el, de a Huawei saját alkalmazásboltjából, az App Galleryből emellett is jó néhány alapvetőnek számító alkalmazás hiányzik. Ez persze ne. jelenti azt, hogy a Facebook Messengert vagy a Twittert ne telepíthetnénk a telefonra, hiszen csak rá kell keresünk az alkalmazás apk fájljára, de ez a megoldás kevésbé biztonságos, és az automatikus frissítésekről is lemondhatunk. A jó hír, hogy ugyanezzel a módszerrel több Google-alkalmazást is telepíthetünk a telefonra, már amelyikre egyáltalán szükség van. A Chrome-ot például elég gyorsan elfelejtettük, ellenben a Google Maps pótolhatatlannak bizonyult. Hogy milyen tapasztalataink voltak a HMS-sel, arról egy különálló cikkben számoltunk be a Rakétán, így most röviden csak annyit mondanánk róla, hogy nem teszi teljesen tönkre a felhasználói élményt, de azért nyilvánvaló, hogy a Huawei nem áll még készen rá, hogy teljesen elköszönjön a Google-től (ez persze jelen állás szerint nem is az ő döntésükön múlik).

Összkép

A Huawei P40 Pro egy minden elemében kifinomult készülék, ami sok fontos tekintetben jelenleg a legjobbnak tűnik a piacon, az egyetlen komoly hibájának pedig az róható fel, hogy hiányzik róla a Google Play és más Google-alkalmazások. Mivel a telefon szolgáltatóknál is kapható lesz, így jóval szélesebb réteg számára lesz elérhető, mint a Mate 30, így csak az a kérdés, hogy vajon a jó kamera, a briliáns kinézet és a minőségi kivitelezés együttesen elég lesz-e ahhoz, hogy a vásárlók akkor is kifizessenek érte 350 ezer forintot, ha cserébe kicsit többet kell bíbelődniük az alkalmazások telepítésével.

És ezt olvastad már?
Itt a legjobb közösségi oldal: csak napi egyetlen képet enged megosztani