A Hubble-t leváltó James Webb űrtávcsőre csaknem tízmilliárd dollárt, vagyis háromezermilliárd forintot pattintottak el.

Ez Magyarország éves költségvetésének a tizede, igaz, a NASA nem is egyedül hordta össze ezt az irgalmatlan összeget, hiszen a projektben benne van az európai és a kanadai űrügynökség is. A Hubble utódjával a NASA eredetileg 2007-re akart elkészülni, így kész szerencse, hogy a veterán űrteleszkóp a meghibásodások ellenére is állta a sarat, hiszen a jelenlegi tervek szerint a James Webbet csak 2021 márciusában indítják útnak.

Az új teleszkóp amúgy jócskán felülmúlja majd a Hubble-t, hiszen a 18 darab hatszögletű tükörből álló műszer 6,5 méteres átmérőjű, míg a Hubble mindössze 2,4 méteres. Ennek megfelelően a NASA-nak igencsak ambíciózus tervei vannak vele, többek között azt remélik, hogy a segítségével megpillanthatják az első csillagokat, valamint olyan galaxisokat, amelyek közvetlenül a Nagy Bumm után keletkeztek, de az sem kizárható, hogy végre sikerül megtalálni az élet jeleit valahol az univerzumban.

És ezt olvastad már?
Csak kiderült, hogy a legújabb iPhone-okból eltűnt az egyik alapfunkció