"Fájl vagy mappa nem törölhető: Hozzáférés letiltva" – a mondat, ami mindnyájunk életét ezerszer keserítette már meg, de szerencsére létezik módszer, amivel felülbírálhatjuk a számítógépünk döntését.

Általában az is elég, ha mondjuk bezárod a torrentet vagy megszünteted az írásvédettséget az adott fájlnál, de van, amikor ez sem oldja meg a problémát. Az alábbi két módszer viszont igen.

Felhasználóbarát módszer

1. Töltsd le az Unlocker programot innen.

2. A telepítés után, ha a törölni kívánt fájlon vagy mappán nyomsz egy jobb klikket, akkor megjelenik egy új, "unlocker opció".

3. Kattints rá, és miután elindult az Unlocker program, nyomj az "unlock all"-ra és zárd be a programot. Ezután már a szokásos módszerrel törölheted a fájlokat.

Ha az Unlocker mégsem jön be, akkor alternatívaként használhatod a FileExile-t is, ami nagyjából ugyanezt tudja.

A profi módszer

1. Nyisd meg a Windows parancssort (Windows+R billentyű, és a megnyíló ablakba írd be, hogy cmd.exe)

2. Ctrl+Alt+Del-lel nyisd meg a Feladatkezelőt.

3. A feladatkezelőben a második fülön, a folyamatoknál keresd meg az explorer.exe-t és a folyamat leállítása gombbal állítsd le.

Ezen a ponton el fog tűnni az összes ikon és a tálca is, csak azok az ablakok maradnak meg, amelyek nyitva voltak. Ha a Windows parancssort véletlenül letetted a tálcára, akkor Alt+Tab-bal keresd ki, és nyisd meg.

4. A parancssorban navigálj abba a mappába, ahol a törlendő fájl van, pl. C:\Windows (csak viccelünk, soha semmit ne törölj a Windows mappából, ha nincs rá nagyon jó okod).

Ha nem tudod az elérési utat, akkor nyisd meg a számítógépen azt a mappát, amiben a törölni kívánt fájl van, és a mappa címsorában (felül) jobb klikk után kattints a cím másolására. Ezután nyiss meg egy szövegszerkesztőt és másold be a címet. Ez lesz az az elérési útvonal, amit be kell pötyögnöd a parancssorba.

5. A del paranccsal töröld a fájlt. Pl. del Justin_Bieber_One_Time.mp3

6. Töröld az összes többi Justin Bieber albumot is a gépedről.

7. Jobb későn, mint soha. Ha ezzel megvagy, akkor a feladatkezelőben nyisd meg a fájl menüben az Új feladat (futtatás) ablakot, és gépeld be, hogy explorer.exe. Okézd le, és készen is vagy.

Ha nagyon belelendültél, és véletlenül töröltél olyat is, amit nem kellett volna, akkor se aggódj: erre is van megoldás.

És ezt olvastad már?
Új üzlettel hozza közelebb az Apple-élményt az iStyle
További cikkeink a témában