Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Akkor tényleg a Huawei P30 Pro az év legjobb telefonja? Erre a kérdésre a cikk végén válaszolunk, de két dolgot azért elöljáróban elmondanánk: a tavaly ősszel bemutatott Mate 20 Pro egy nagyon jó telefon volt, a P30 Pro pedig egy kicsit annál is jobb.

Hogy mit jelent a "kicsit annál is jobb", azt ebben az esetben könnyű definiálni, hiszen a Huawei új telefonja egyértelműen kamerafronton lépett előre a legnagyobbat. A P30 Pro hátoldalán már négy Leica-lencsét találunk, a 40 megapixeles főkamera mellett van itt egy 20 megapixeles nagy látószögű lencse, egy 8 megapixeles telefotó lencse valamint egy 3D-s kamera is. A Huaweinek nem volt könnyű dolga a P30 Próval, hiszen az eddigi talán legjobb fotós képességekkel rendelkező telefont kellett felülmúlniuk, de a tapasztalatink alapján legalább három dologban jelentősen sikerült előrelépniük a Mate 20 Próhoz képest.

Zoom

Ez vitán felül áll, hiszen a P30 Pro 5x-ös optikai, 10x-es hibrid és 50X-es digitális zoomjával jelenleg senki sem tud versenyezni. A rendkívüli zoom kulcsa a telefotó-lencse, amit a Huawei periszkóp-szerűen helyezett el, vagyis ahelyett, hogy kiemelkednének a telefonból, a nagyításhoz szükséges lencsék a készülék belsejében, 90 fokkal elforgatva helyezkednek el.

A Huawei emellett szoftveresen is remek munkát végzett, hiszen a fotóink a hibrid zoom képességein jóval túlhaladva sem lesznek értékelhetetlenek, ami más telefonok digitális zoomjáról nem feltétlenül mondható el. Az 50x-es zoom persze önmagában semmit sem érne, ha nem lenne mindkét zoomoláshoz szükséges lencse felszerelve optikai képstabilizátorral - ez, és a mesterséges intelligencia együttesen lehetővé teszik, hogy még egészen brutális zoomnál se valami bemozdult, elmosódott vacakot kapjunk, hanem értelmezhető fotókat, ami tényleg egyedülálló a mobiltelefonok között.

Kis mélységélességű fotók

A bokeh-effektes portré mód elhanyagolhatatlan része egy mai telefonnak, így természetesen minden gyártó igyekszik a lehető legtöbbet kihozni ebből a funkcióból. A Huawei ennek érdekében egy úgynevezett Time of Flight 3D-szenzort is rakott a P30 Próba, ami a fény útjából számítja ki, hogy milyen messze vannak az egyes tárgyak. Magyarul képes hajszálpontosan megállapítani, hogy milyen messze vannak a dolgok, aztán annak függvényében elmosni őket, hogy milyen rekeszértéket állítottunk be.

A 3D-s kamera viszont nem csak erre jó, hanem például mérésekhez is: mivel a telefon képes három dimenzióban "látni", így bárminek a hosszát lemérhetjük vele. Ehhez képest már szinte csak extra, hogy a 3D-s szenzornak köszönhetően a P30 Prót egyfajta mini Kinectként mozgásérzékelőként is használhatjuk olyan androidos játékoknál, amik ezt lehetővé teszik.

Éjszakai fotók

Talán ezzel kellett volna kezdenünk, hiszen amíg a 3D-s érzékelés és az 50x-es zoom hasznos extra, addig az éjszakai fotózás olyan dolog, amit mindenki rendszeresen használ, márpedig

A Huawei telefonjaiban egy ideje már megtalálható a Night Mode, amivel HDR-hatású fotókat lőhetünk éjszaka, viszont a P30 Prónál erre ritkán lesz szükségünk, ugyanis a sima, f/1.6-os rekeszértékű kamera néhány esetben még jobb képeket is csinál. A trükk, hogy a telefonba RGB helyett RYYB (piros, sárga, sárga, kék) szenzor került, ami a Huawei szerint 40%-kal több fényt tud beengedni egységnyi idő alatt azáltal, hogy a sárga, a piros és a zöld fényt is elnyeli. Igazuk lehet, hiszen a P30 Pro elképesztően jó fotókat csinál tök sötétben is, olyannyira, hogy akiknek volt lehetőségük összehasonlítani, mind azt mondták, hogy a P30 Pro éjszakai fotós képességei még a Goole Pixel Night Sight módját is verik, pedig tavaly ősszel már az is valóságos csodának tűnt. Mi csak a Samsung Galaxy S10 Plus-szal és a Mate 20-szal tudtuk összevetni a P30 Prót, de ezek közül a telefonok közül egyértelműen a P30 Pro csinálja a legjobb éjszakai fotókat.

Balról jobbra: Samsung Galaxy S10+, Huawei Mate 20 Pro, Huawei P30 Pro

Ha a Mate 20-hoz hasonlítjuk, a hardkór techfanatikusok kicsit húzhatják a szájukat amiatt, hogy a P30-ból kimaradtak azok a szenzorok, amik a Mate arcazonosítását egészen új dimenzióba helyezték. Ez ugyan technikailag így van, de az a helyzet, hogy a tapasztalatinak szerint az arcazonosítás ettől se lassabb, se megbízhatatlanabb nem lett, cserébe a kijelző tetején csak egy egészen kicsi kamerafül lóg be a képbe. A kijelzőbe épített ujjlenyomat-olvasóról már nincs ennyire jó véleményünk, bár ezt a funkciót mi már a Mate 20-nál sem nagyon használtunk, hiszen a kiváló arcazonosítás mellett igazából nincs értelme. A P30 Prónál amúgy annyi változott az elődhöz képest, hogy az érzékelőfelület lekerült a kijelző legaljára, így kicsit nehezebben elérhető.

Még szerencse, hogy a Huawei tarsolyában volt másik technológiai újdonság is, ami sokkal jobban sikerült, mégpedig az Acoustic Display, ami hangszóró helyett a kijelző rezgetésével hozza létre a hangokat. Talán mondanunk sem kell, hogy ez a technológia csak telefonáláshoz használható, vagyis a sztereó hangszóróról le kell mondanunk, de ez annyira azért nem nagy hiányosság.

Szintén kiemelkedő a telefon töltési sebessége: a 40 wattos gyári gyorstöltővel

és ezt nem csak a Huawei hirdette büszkén, hanem nekünk is pont ennyi időbe telt. A 4000 mAh-os akkumulátor egyébként üzemidőben is kiválóan teljesít, másfél-két napot lazán ellehetünk konnektor nélkül is. A P30 Pro emellett megkapta a Mate 20 Pro egyik nagy újítását, a fordított töltést, amivel a telefonra helyezve más eszközöket (telefon, vezeték nélküli fülhallgató stb.) is tölthetünk.

Szintén ismerős lehet a Kirin 970 proci, amihez a P30 Pro esetében 8 gigabájt RAM társul. A mai, rendkívül kiélezett versenyben egészen figyelmre méltó, hogy a fél éve bemutatott Kirin-proci még a benchmark-tesztekben is alig kimutathatóan gyengébb, mint mondjuk a Samsung Galaxy S10+ Exynos-procija, a gyakorlatban pedig semmiféle különbséget nem éreztünk a két telefon sebessége között, pedig több alkalmazással is megfuttattuk őket.

Amiben a P30 Pro érezhetően gyengébb, mint a Mate 20 Pro, az a kijelző minősége, ami egyrészt nem QHD, hanem Full HD+ felbontású, másrészt a színek is kicsit kevésbé élénkek rajta, de ezt mondjuk nekünk csak úgy sikerült kiszúrnunk, hogy egymás mellé raktuk a két telefont, aztán próbáltunk nem pislogni. Az is feltűnt ugyanakkor, hogy a P30 Pro fényerőssége valamivel jobb, és a fehér is kicsit fehérebb, tehát a kijelző minőségére sok panaszunk nem lehet.

A Huawei P30 Pro egy kiválóan sikerült telefon, és bár a mobilok fotós képességeit ma már számtalan szempont alapján lehet vizsgálni, arról nem sok vita lesz, hogy összességében a legjobb kamerával rendelkezik. Persze kisebb hiányosságai vannak, de ezek olyan területeken jelentkeznek, amik a legtöbb felhasználónak egyébként sem annyira fontosak, mint például a sztereó hangszóró, a jack-csatlakozó vagy a QHD felbontású kijelző. Ha valaki nem, vagy csak ritkán használja fényképezésre a telefonját, a kiváló üzemidő és töltési sebesség annak is elég erős érv lehet a Huawei telefonja mellett, amiről azt ugyan nem tudjuk biztosan, hogy a legjobb-e, de az biztos, hogy ennél jobbat eddig még nem láttuk.

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.