Biztosak vagyunk benne, hogy életed során valamikor szembe jött már veled a következő optikai illúzió, hiszen a videó legalább 2013 óta kering az interneten. A kérdés: melyik irányba halad a metró? Az alagútból kifelé, vagy befelé?

Természetesen pocsék optikai illúzió lenne, ha ezt a kérdést csak úgy el lehetne dönteni, hiszen a gif ereje éppen abban rejlik, hogy a metró mindkét irányba tud haladni attól függően, hogy mire gondolsz. Ha elsőre nem jön össze, nekünk a következő módszerek váltak be:

  • Csukd be egy pillanatra a szemedet, és közben gondolj arra, hogy a metró a másik irányba halad.
  • Koncentrálj a kép jobb szélére, aztán a balra.
  • Egy idő után pedig az is elég, ha arra gondolsz, hogy "jobb" és "bal", és a menetirány máris megváltozik.

Ha eleget nézegeted a videót, egy idő után arra is rájössz, hogy alig néhány képkockából áll (érdemes a kép jobb alsó részére koncentrálnod), ennyiből pedig minimum Sherlock Holmes-nak kéne lenned, hogy megállapítsd, eredetileg melyik irányba haladt a metró.

Nos, Sherlock?

A megoldás nyitja abban keresendő, hogy tényleg baromi sok időd legyen, ugyanis ha elég hosszú ideje nézegeted a videót, előbb-utóbb észre fogod venni, hogy a metró üvegén tükröződik valami.

Ez bizony a londoni Charing Cross állomás. Ha nincs helyismereted, a Youtube-ról akkor is gyorsan ki tudod deríteni, hogy ezen az állomáson melyik oldalon van a peron, így pedig már a napnál is világosabb, hogy

a metró az alagútból kifelé jön, azaz jobbra megy.

Na, most már ezt is tudod.

És ezt olvastad már?
Nobel-díjas tudós tart előadást Budapesten február elején
További cikkeink a témában