Döntsd el te, hogy igazuk volt-e.

A "botrányos" kisfilmet a Leica egyik pertnere, a brazil F/Nazca Saatchi & Saatchi reklámügynökség készítette, és túlzás nélkül mondhatjuk, hogy igazi mestermunka. Az ötperces film azt mutatja be, mennyire nincs könnyű dolga a terepen dolgozó fotóriportereknek, akik közül az egyik történetesen éppen a Tienanmen téri eseményeket igyekszik megörökíteni.

Na ez aztán igazi vörös posztó kínának, akik legszívesebben kitörölnék a történelemből az 1989-es diáklázadások emlékét, Jeff Widener ikonikus fotójával együtt, de mivel erre nem képesek, így a Leicát kezdték el módszeresen eltüntetni a reklám megjelenése után.

Röviddel a videó megjelenése után a legnépszerűbb kínai közösségi oldalon, a Weibón tiltólostára került a Leica szó, akik pedig megpróbálták begépelni, azok egy figyelmeztetést kaptak arról, hogy törvénybe ütköző dolgot csinálnak.

A legmeglepőbb az egészben viszont nem is ez, hanem a Leica reakciója, akik a botrány kirobbanása után eltüntették a Youtube-ról a kifogásolt videót, majd közleményben határolódtak el saját maguktól, azt a benyomást keltve, mintha a kisfilm nem is az ő megrendelésükre készült volna. "A Leica AG elhatárolódik a videóban látható tartalomtól és sajnál bármiféle félreértést és téves konklúziót, ami levonható belőle" - nyilatkozta Emily Anderson, a német objektívgyártó szóvivője, amivel csak az a baj, hogy a videóból semmiféle olyan konklúzió nem vonható le, amitől el kéne határolódni.

A Leica érthetetlen viselkedésére némi magyarázatot adhat, hogy évek óta szorosan együttműködnek a Huawei-jel, bár a kínai telefongyártó úton-útfélen hangoztatja, hogy a cég a dolgozók, nem pedig a kínai állam kezében van.

A kínai diktatúrának amúgy nem ez volt az első ilyen húzása, tavaly tavasszal például egy betűt tiltottak be a Weibón, mert az alkalmas lett volna az emberek nemtetszésének a kifejezésére.

A legsötétebb diktatúrákat idézi, ami múlt héten Kínában történt

A kínai közösségi oldalakon BETILTOTTAK EGY BETŰT, mert az alkalmas lett volna az emberek nemtetszésének a kifejezésére. És ez még csak a jéghegy csúcsa.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Az Asus dobja piacra elsőként az AI-laptopok új generációját

Az Asus dobja piacra elsőként az AI-laptopok új generációját

Ez jelenleg a világ (tíz) legjobb kamerás telefonja

További cikkeink a témában
Titkos helyek, amiket csak a hajósok ismernek Horvátországban
Hirdetés