Leslie Baugh évtizedekkel ezelőtt veszítette el a karjait egy balesetben, de a robottechnikának köszönhetően nemrég visszakapta őket.

A John Hopkins Egyetemen fejlesztett, agyi impulzusokkal irányítható karokat régóta alkalmazzák amputált betegeknél, de Leslie volt az első, akinek mindkét karját ilyen protézisekkel pótolták.

Az eljárás legnehezebb része, hogy a használója agyi impulzusait összehangolják a bionikus kar által elvégzett mozdulatokkal. Ennek érdekében Leslie egy tíznapos kurzuson vett részt, melynek során egy számítógépes programot megtanítottak rá, hogy milyen idegi impulzusokat bocsát ki a páciens agya a karjainak irányításakor.

A moduláris protéziseknek köszönhetően Leslie negyven év után újra képes olyan, a legtöbb ember számára hétköznapinak számító feladok elvégzésére, mint amilyen egy bögre megfogása, vagy egy labdának az arrébb rakása. A következő lépés az lenne, hogy Leslie haza is vihesse a műkarokat (egyelőre csak az egyetem kutató laboratóriumában használhatja őket), így hosszú idő után végre újra teljes életet élhetne.

És ezt olvastad már?
Idén is eljön a karácsony, de semmi pánik, mutatjuk a tuti tippeket!
További cikkeink a témában