Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Az Apple nem várta meg, hogy a konkurencia teljesen elrohanjon mellettük, az iPhone 6s-ben kicserélik a telefon egyik legfontosabb részét.

Az iPhone 6s-ről eddig kiszivárgott pletykáktól nem nagyon emelkedett meg a pulzusunk, hiszen a nyomásérzékeny kijelzőn kívül semmi olyasmiről nem hallottunk, ami egy kicsit is izgalmassá tette volna a várakozást.

Ez persze nem is elvárás, hiszen az S végződés rendszerint inkább csak ráncfelvarrást jelent, mint teljesen új telefont, de úgy tűnik, hogy az Apple a legfontosabb dologban mégis elszánta magát a változtatásra, így az új iPhone

teljesen új és sokkal jobb kamerával érkezik, mint az elődje.

A döntés meglehetősen időszerű, hiszen a kamerában évekig verhetetlen telefon mellett az utóbbi időben úgy húztak el a konkurensek (az LG G4-gyel és Galaxy S6-tal az élen), hogy a kamera minősége ma már nem érv, sőt, lassacskán inkább ellenérv, ha azt mérlegeljük, hogy megéri-e iPhone-t venni (ha nekünk nem hiszel, akkor ajánljuk figyelmedbe ezt, ezt vagy ezt a cikket).

Ezt elégelte meg az Apple, így az iPhone 6s-be az eddigi 8 megapixeles helyett egy 12 megapixeles kamerát raknak, ami a hírek szerint 4K-s videó rögzítésére is alkalmas lesz (mondjuk hogy min nézed meg a 4K-s videókat, az már más kérdés). Persze a 12 megapixel még mindig nem 16, pláne nem 20, amit a mai androidos csúcsmodellek tudnak, de nem szabad elfelejteni, hogy ez az érték csak az egyik (eléggé túlhájpolt) összetevője a képminőségnek, ami mellé jön még az optika és a szenzor minősége, a szoftveres háttér, autofókusz, képstabilizátor, így nagyjából biztosak lehetünk benne, hogy az iPhone 6s-sel készült fotók minősége messze felül fogja múlni egy átlagos, 12-13 megapixeles kamerával készült fotóét.

(hogy csak egy példát mondjunk, mennyire nem lényeges a megapixel: egy 12 megapixeles fotót a ma leginkább elterjedt full HD felbontású monitoron nagyjából 2,5-szeresére nagyíthatsz minőségromlás nélkül, vagyis amíg nem nagyítasz bele, egyáltalán nem fogod látni, hogy az adott fotó 12, 16 vagy 326 megapixeles kamerával készült).

Az Apple a hírek szerint egyébként az előlapi kamerán is dolgozott egy kicsit, ami a korábbi hírekkel szemben külön vakut azért nem kap, viszont fotózáskor a képernyő automatikusan fehérre vált, így biztosítva jobb megvilágítást a szelfikhez. Szerintünk ez egy elég okos ötlet.

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.