Nem nagy titok, hogy a Facebook akkor is gyűjt adatokat rólunk, amikor más oldalakat böngészünk, sőt, azokról is folyamatosan gyűjtik az információkat, akik nem is regisztráltak a közösségi oldalra - ezt az emlékezetes kongresszusi meghallgatásán Mark Zuckerberg is elismerte. Nemrég pedig kiadtak egy olyan eszközt, amivel áttekinthetjük, hogy pontosan mely oldalak szolgáltatnak rólunk információt a Facebooknak, és akár korlátozhatjuk is ezeket.

A Facebook január végén tette elérhetővé mindenki számára a "Facebookon kívüli tevékenységek" opciót, amit a linkre kattintva vagy az oldalra belépve a Menü->Beállítások és adatvédelem->Beállítások->Facebookon kívüli tevékenységek úton érhetünk el. Előre szólunk, megdöbbentő mennyiségű adatról van szó, hiszen a listában megtalálható az összes olyan oldal, ami adatot szolgáltat rólunk a Facebooknak.

Na de hogyan jut hozzá a Facebook ezekhez az adatokhoz? A közösségi oldal ezt sem titkolja, az oldalon részletesen le is írják, hogy milyen esetben kapnak infókat más oldalaktól: ha egy oldalra a Facebook fiókoddal jelentkeztél be, vagy ha az adott oldal használja a Facebook hirdetési rendszerét, analitikai eszközeit, esetleg a beépülő moduljait (pl. lájk gomb). Ilyen oldalakon a gépünkre automatikusan települ egy süti, ami alapján a Facebook azonosítani tud minket, és képes követni a tevékenységeinket.

Nem csoda, hogy a Facebookon kívüli tevékenységek listában több száz oldal szerepel, amelyek közül van, amelyik csak egyszer, de olyan is,a mi rendszeresen küldözget rólunk adatokat a Facebooknak. Ha részletesebben is szeretnénk belekukkantani, akkor valamelyik bejegyzésre kattintva nyomjunk az "x aktivitás érkezett" pontra, majd a "Tevékenységadatok letöltésére". Itt megtalálhatjuk az összes adatot, amit a Facebook számon tart rólunk, de jelen esetben a "Hirdetések és vállalkozások", ami igazán érdekes. Sajna a kapott zip fájlból igazából csak azt tudhatjuk meg biztosan, hogy mikor történt az adatszolgáltatás, a többi információ eléggé általánosan semmitmondó.

A Facebookon kívüli tevékenységek viszont nem csak arra jó, hogy szörnyülködjük egy sort azon, hogy mennyi mindent tud rólunk a Facebook, de három eszközt is adnak a kezünkbe, hogy ezt kontrollálni tudjuk.

  • Az egyes bejegyzésekre (vagyis oldalakra vagy alkalmazásokra) kattintva letilthatjuk, hogy az adott oldal a jövőben adatokat szolgáltasson rólunk.
  • Az "Előzmények leválasztása" gombbal gyakorlatilag eltüntethetjük a hozzánk kapcsolódó adatokat (bár itt a Facebook úgy fogalmaz, hogy azok nem lesznek hozzákapcsolva a fiókunkhoz, tehát vélhetőleg megtartják őket)
  • A jobb felős sarokban a három pontra, majd a "Jövőbeni tevékenységek kezelésére" kattintva pedig azt is megtilthatjuk a Facebooknak, hogy a jövőben rólunk szolgáltatott adatokat hozzákapcsolják a fiókunkhoz

A Facebook ebben az esetben sem ígéri, hogy ezeket az adatokat nem fogják gyűjteni vagy tárolni, így leginkább arra lehet jó, hogy kifejezetten minket célzó hirdetésekre nem használhatják fel ezeket az adatokat. Hogy hogyan használják a begyűjtött adatokat, a Facebook arra is mutat egy elég érthető, bár kissé optimista példát:

És hogy mit tehet, aki azt szeretné, hogy egyáltalán ne kövesse a Facebook? A két legegyszerűbb módszer, ha eleve olyan böngészőt használunk, ami titkosítja a kilétünket (pl. Tor) vagy pedig ha telepítünk egy olyan bővítményt a böngészőnkre, ami automatikusan törli a sütiket, miután elhagyunk egy oldalt, így nem tudnak minket lekövetni. Ilyen például a Chrome-hoz és Firefox-hoz is telepíthető AutoDelete. Firefoxon emellett szóba jöhet a Facebook Container, ami teljesen elszeparálja a közösségi oldalt a többi internetes tevékenységedtől. Ha igazán radikális megoldáshoz nyúlnál, akkor a Chrome-ra letölthető Block Facebook lesz a kiegészítőd, ami az összes Facebook-oldalt letiltja a gépedről, emellett pedig a tracking pixeleket is inaktiválja, így a Facebook semmilyen adatot nem tud rólad gyűjteni. Persze ez sem old meg mindent, hiszen amíg a webes böngészéseid nem lesznek lekövethetők, mobilon már jóval nehezebb elbújni a Facebook mindent látó szeme elől.

Ez a cikk eredetileg a Raketa.hu-n, a Player társoldalán jelent meg.

(Borítókép: Mary Guedon, az Őrjöngő Nagymamák csoport egyik tagja tüntet a Facebook Palo Altói Főhadiszállása előtt 2010-ben, nyakában egy "A Facebook adatvédelmi beállításainak egyszerűnek kéne lenniük" táblával/Getty)

Egy elengedhetetlenül fontos tényező, ha sikeres vállalkozást akarsz építeni

Néhány év és már nem lesznek digitális vállalatok. Cégek lesznek, amik vagy működnek, tehát digitálisak, vagy nem működnek. Persze ez nem jelenti azt, hogy a TEÁOR lista egyetlen bejegyzésből fog állni, búcsúzik a 0130 Növényi szaporítóanyag termesztése és a 1910 Kokszgyártás, és mindennek a helyébe lép a 6201 Számítógépes programozás.

És ezt olvastad már?
Kinek és mire jó egy motorcsónak Magyarországon, pláne ha ilyen erős?
További cikkeink a témában