Naftali Bennett miniszterelnök bejelentette, hogy Izrael egy éven belül elkészítheti a védelmi rakétaelhárító lézerfegyverét.

Izraelt lézerfalak fogják védeni

– hangsúlyozta Naftali Bennett kedden, a Tel-Avivi Egyetem biztonságpolitikai tanszékének konferenciáján.

Kezdetben próbaüzemben, majd hadrendbe állítva fog működni

– ígérte Bennett a tel-avivi konferencián, és azt is elárulta, hogy az új, lézeres légvédelmi rendszert először az ország déli részén telepítik, ahol a Gázai övezetből kilőtt rakéták a múltban számos alkalommal támadták a határ menti izraeli településeket.

Bennett végül egy egész lézerfalat is vizionál, amely állítása szerint meg fogja védeni őket a lövedékektől és a drónoktól is.

A lézerágyúk megjelenése jelentősen át fogja alakítani a jelenlegi helyzetet, amelyben a vaskupola légvédelmi rendszer 25 ezer dolláros (7,5 millió forint) ellenrakétákkal fogja be az Izraelre irányzott, néhány száz dollárból előállított gázai rakétákat. Az ellenséges célpontokra irányított lézersugarak ára elenyésző, csak a lézerágyú működtetéséhez szükséges áramot kell biztosítani.

A lézerrendszer hátránya, hogy rossz látási viszonyoknál, felhős időben nem megbízható, de ezt repülőgépre is felszerelt fegyverrel próbálják orvosolni, amely a felhők fölött megkerüli ezt a korlátot.

Több forrás is az izraeli légvédelem új generációjának nevezi a lézerfegyvert, ám az illetékesek elmondása szerint nem leváltani szeretnék a jelenleg jól működő vaskupolát, hanem kiegészíteni.

Az diplomatikus nyilatkozatok ellenére az azért biztosra vehető, hogy ha az új és nem mellesleg olcsóbb rendszer beválik és üzembiztosan képes lesz elhárítani a támadásokat, akkor gyorsan le fogják cserélni a védelmi rendszert, mivel a vaskupola működtetése nem kifejezetten olcsó mulatság. Egy 2020-as kimutatás szerint minden egyes elhárított rakéta 150-200 ezer dollár (45-60 millió forint) körüli összegbe kerül az izraeli államnak.

(MTI; kiemelt kép: Getty Images)

Ez is érdekelhet:

Így néz ki működés közben a legfejlettebb orosz légvédelmi rakéta

A továbbfejlesztett rakéta akár egy atomcsapástól is képes megvédeni Moszkvát és környékét.

Így működik a Vaskupola, az izraeliek csodafegyvere

Az izraeli rakétavédelmi rendszer az egyik legfejlettebb haditechnikai eszköz, amely 90%-os hatékonysággal semlegesíti a Gázai övezetből az izraeli lakott területek felé kilőtt rakétákat. A Vaskupola névre keresztelt rendszer egészen elképesztő látványt nyújt működés közben.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

A kutya az ember legjobb barátja, de miért és mióta? És miért ne lehetne a tiéd is?

Akkora szél volt, hogy egy utasszállító szuperszonikus sebességre gyorsult

Az ArubaCloud Innovációra ösztönző Programozói Hackathonja

További cikkeink a témában
Új sorozat a Playeren: Akarok egy kutyát! Kattints az első részért!
Hirdetés