Japán a Csendes-óceánba fogja engedni a Fukusimában felgyülemlett radioaktív vizet
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Már nem tudják hova tenni.

Japán miniszterelnöke, Szuga Josihide közölte, hogy hamarosan annyi szennyezett víz fog felgyülemleni a fukusimai atomkatasztrófa helyszínén, hogy kénytelenek lesznek a Csendes-óceánba önteni. A Fukusima Daiicsi atomerőműben egy földrengés és egy azt követő cunami súlyos károkat tett 2011. március 11-én, helyi idő szerint 14 óra 46 perckor. A katasztrófák súlyos nukleáris üzemzavarokat és baleseteket okoztak, a földrengés utáni napokban az atomerőmű komoly károkat szenvedett.

A szennyezett vizet csak mérsékelten tudják újrahasznosítani hűtésre, mára annyi víz halmozódott fel, hogy azt képtelenek tárolni. A japán vezetés szerint a helyzet már tarthatatlan, ezért kénytelenek lesznek az óceánba engedni a radioaktív vizet.

A helyi halászoknak így is kilátástalan a helyzetük, mivel 15 ország továbbra is tiltja a fukusimai prefektúrából való behozatalt. A baleset óta egyébként Japán folyamatosan próbálkozik a víz hígításával, de egyelőre nem jártak sikerrel. A tisztítás is csak félmegoldás lehet, mivel ha sikerül is megfelelő mértékben felhígítani a szennyezett vizet, annak akkor is legalább 30 év kell, hogy teljesen ártalmatlanná váljon.

Futurism; kiemelt kép: Getty Images

Ez is érdekelhet:

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.