Ezek az első fotók.

2011. március 11-én a Richter-skála szerinti 9-es erősségű földrengés rázta meg Japán keleti partját, az azt követő pusztító erejű szökőár olyan súlyosan megrongálta a fukusimai atomerőművet, hogy az a világ egyik legsúlyosabb nukleáris katasztrófáját idézte elő – három reaktor leolvadásához és jelentős mennyiségű radioaktív szennyeződéshez vezetett.

Az erőmű üzemeltetője és megtisztításáért felelős japán Tokyo Electric Power Company (TEPCO) áramszolgáltató vállalat nemrég kígyószerű robotokat és mini drónokat küldött az erőmű 1-es reaktorának belsejébe – itt volt a katasztrófa epicentruma –, hogy felmérjék a kiégett fűtőelemek állapotát az eltávolításukra irányuló tervek kidolgozásához. A robotoknak pedig sikerült felvételekkel visszatérniük, ez pedig az első alkalom, hogy képek érkeztek az 1-es reaktorblokk „talapzatának” belsejéből – a fukusimai romokat robottemetőként is szokták említeni, mivel a létesítmény belsejében szinte minden távirányítású robot/szonda elromlott.

A teljes képekért és a nagyobb felbontásért kattints a fotókra!

Ezek a reaktor faláról lelógó jégcsap-/cseppkőszerű képződmények, illetve a reaktor falain látható csomók valószínűleg a megolvadt üzemanyagból és a hűtéskor megszilárdult berendezésekből visszamaradt termékek.

„Nagyon hasznos információkhoz jutottunk”

– mondta a felvételekkel kapcsolatban a TEPCO egyik tisztviselője a The Asahi Shimbunnak nyilatkozva.

Az nukleáris katasztrófa során a három érintett reaktorban becslések szerint összesen 880 tonna megolvadt fűtőanyag-törmelék található, amiket a TEPCO a leszerelési munkálatok során szeretne eltávolítani. Az áramszolgáltató vállalat szerint az erőmű teljes leszerelése 30-40 évet vesz igénybe, de a kritikusok szerint ez túlságosan optimista, sőt egyenesen naív gondolat.

(Forrás: IFL Science, fotó: TEPCO)

Ez is érdekelhet:

Kiderült, hogy egy kizárólag embereknek tulajdonított képessége van a kutyáknak

Úgy tűnik, ez a képesség általánosan jelen van a kutyákban.

Ekkora kárt tud okozni egy alig 900 grammos űrszemét, ha becsapódik egy házba

Átütötte a tetőt, a mennyezetet, és lyukat ütött a padlóba. Durva.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Érdekes trükkhöz folyamodott az Apple, hogy rábírja az új iPhone-ok megvásárlására a felhasználóit

Elon Musk legújabb kirohanásában az iPhone használatának betiltásával fenyegetőzik

Ezekre az iPhone-okra lehet csak letölteni az iOS 18-at

További cikkeink a témában