Évek óta hallani már az úgynevezett exoskeletonokról, vagy mesterséges vázakról, amelyek egyszer visszaadhatják majd a mozgáskorlátozott embereknek a mozgás szabadságát, de a futurisztikus gépekkel mindeddig csak prototípusként találkozhattunk.

Az első fecske szerepét a SuitX vállalta magára, akiknek Phoenix nevű mesterséges vázát hamarosan bárki megvásárolhatja. Igaz, nem olcsón, hiszen az exoskeletonért nagyjából 40 ezer dollárt, vagyis több mint 11 millió forintot kell fizetni, ami hozzávetőlegesen egy C-osztályos Merci ára.

A gyártó szerint a Phoenix a világ legkönnyebb és legfejlettebb exoskeletonja, amiről azért nem vagyunk száz százalékig meggyőződve, de az tény, hogy a videók alapján tényleg egészen komoly változást hoz a deréktól lefelé megbénult emberek életébe.

A csontváz egyébként 12 kilogramm és legfeljebb 1,8 km/h-s sebességgel lehet haladni vele, folyamatos használat mellett pedig nagyjából négy óránként kell újratölteni.

A sztoriban viszont nem is az a pláne, hogy mit tud maga a csontváz, hanem hogy a szellem végre kiszabadult a palackból, és ha az okostelefonok, 3D-nyomtatók és más technológiák tendenciái itt is érvényesülnek, akkor joggal bízhatunk benne, hogy a technológia robbanásszerű fejlődésének eredményeképpen néhány éven belül lesz nagyjából bárki számra megfizethető - és a Phoenixnél is jóval fejlettebb - exoskeleton is.

És ezt olvastad már?
Kinek és mire jó egy motorcsónak Magyarországon, pláne ha ilyen erős?
További cikkeink a témában