A nyakcsigolyák vizsgálata alapján tudták megállapítani.

A neandervölgyiek nagyjából 30 ezer évvel ezelőttig lakták az európai kontinenst, eltűnésük a tudományos világ egyik rejtélye. Számos elmélet született arról, mi okozhatta a Homo neanderthalensis kihalását, miközben a faj látszólag szinte ugyanolyan kapacitásokkal rendelkezett, mint a Homo sapiens.

Daniel Garcia-Martínez, a spanyolországi Nemzeti Evolúciókutató Intézet (CENIEH) tudósa és kollégái több neandervölgyi egyed első nyakcsigolyáját vizsgálták*, majd megállapították, hogy

a populáció kismértékű genetikai sokszínűséggel rendelkezett, ami korlátozta képességüket a környezet változásaihoz való alkalmazkodásra és ezáltal a fennmaradásuk lehetőségét is.

* A horvátországi Krapina lelőhelyről származó három, mintegy 130 ezer éves csigolyát elemezték és az asztúriai El Sidrónból származó, nagyjából 50 ezer éves anyagot is felülvizsgálták.

Ahogy a madridi Természettudományi Nemzeti Múzeum kutatója, Carlos A. Palancar mondja: „az első nyaki csigolya, más néven az atlasz anatómiai variánsaira koncentráltunk. Ezek a variánsok szoros kapcsolatban állnak a genetikai sokféleséggel: minél nagyobb egy ilyen anatómiai variáns elterjedtsége, annál kisebb a populáció genetikai sokfélesége.”

A Homo sapiensnél az elmúlt években alaposan megvizsgálták az atlasz anatómiai változatait. A modern embernél az atlasz 1-2 különböző anatómiai variánst mutatott az esetek csaknem 30%-ában.

(Forrás: Phys.org, MTI, fotó: Getty Images)

És ezt olvastad már?
Itt a legjobb közösségi oldal: csak napi egyetlen képet enged megosztani