Az online lexikon a kínai cenzúra legújabb áldozata, de senki sem érti, hogy miért.

A tiltásról először az Open Observatory of Network Interference nevű oldal számolt be, később pedig az enciklopédiát üzemeltető Wikimedia alapítvány is megerősítette, hogy a forgalmi adataik alapján a Wikipédia többé nem érhető el az országban.

Ahogy mondták, a döntés őket is váratlanul érte, hiszen előzetesen semmilyen tájékoztatást nem kaptak, és az sem teljesen világos, hogy a kínaiak miért döntöttek úgy, hogy az enciklopédia összes kiadását betiltják.

Bármilyen váratlanul is jött ugyanakkor a Wikipédia betiltása, meglepőnek azért semmiképp sem lehet nevezni: Hszi Csin-ping vezetése alatt a kínai állam az elmúlt években igencsak bekeményített, betiltották a Google-t, a Facebookot, de még egy betűt is, mert az alkalmas lett volna az állampolgárok elégedetlenségének a kifejezésére. Legutóbb pedig a Leica határolódott el saját magától egy olyan reklám miatt, amire a legtöbb cég inkább büszke lenne.

Kína nem csak az interneten építi egyre határozottabban a totális diktatúrát, hanem minden téren, nemrég egy állampolgárokat osztályozó pontrendszert is bevezettek, amivel gyakorlatilag ellehetetlenítik a kormánnyal szemben kritikus emberek életét.

És ezt olvastad már?
Nők, akik megváltoztatták az informatikát