Nem gúnyolódunk, a Microsoft tényleg nagyon rajta van, hogy megfordítsa a meccset. A nyáron érkező Windows 10 pedig igazi game changer lehet.

A napokban zajló Microsoft Builden két fontos dolgot jelentettek be az új mobilos operációs rendszerrel kapcsolatban:

1. A mobilon futó Windows elméletileg nagyjából midnent tudni fog, amit az Android és az iOS.

2. És mindent tudni fog, amit egy PC.

NABASSZUS!

De várjál még, mielőtt hisztérikusan röhögve bezárod a böngészőt, mert meg tudjuk magyarázni.

Az első problémát úgy oldották meg, hogy a Windowshoz kihoztak két fejlesztői szoftvercsomagot, amelyek lehetővé teszik, hogy az eredetileg Androidra vagy iOS-re fejlesztett alkalmazásokat a programozóknak ne kelljen az alapoktól újraépíteni Windowsra, hanem kisebb finomhangolással simán át tudják portolni a meglévő applikációkat. A fejlesztőket egyébként vélhetően amúgy sem nagyon kell majd győzködni, hogy foglalkozzanak többet a Windowszal, hiszen ki ne szeretne holografikus felületre fejleszteni programokat az unalmas kijelző helyett?

A második célkitűzéshez a Microsoft a telefonokra is kiterjesztette a Windows Continuumot, amely lehetővé teszi, hogy a telefon egy rendes asztali Windowst, vagy legalább is ahhoz nagyon hasonló operációs rendszert futtasson, ha a telót rákötjük egy monitorra. Ez a funkció első körben nyilván a hibrid gépeknél lesz különösen hasznos (pl. Microsoft Surface), de mivel a telefonok teljesítménye továbbra is rohamosan nő, ezért könnyen elképzelhető, hogy ezzel a megoldással a telefonok nemsokára akár a laptop-piac alsó szegletéből is kiharaphatnak egy darabot.

Ha csak ennyi lenne, a Microsoft már akkor is többet tett volna, mint az elmúlt években együtt véve, de az egészet megkoronázták a szintén a következő Windowsban bemutatkozó universal apps szolgáltatással, ami gyakorlatilag azt jelenti, hogy a fejlesztőknek lehetősége lesz olyan alkalmazásokat létrehozni, amelyek bármilyen Windows-platformon (legyen az PC, telefon vagy akár egy Xbox) egyaránt futtathatók.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Óbudán vár a fotókiállítás, amit nemcsak látni, hanem tapintani is lehet

Kényelem és nyugalom az autópályán, izgalom és őrület a stadionban – BYD Seal U-val a magyar–skót-meccsre

Európa egyik legjobb és legújabb Kia-kereskedése is Budapesten van

További cikkeink a témában
Egyedi méretre szabott öltönyök, ingek azoknak, akik különlegesre vágynak
Hirdetés