Nagy a valószínűsége annak, hogy tudtunkon kívül már elkezdtük megfertőzni a vörös bolygót.

A NASA keményen dolgozik azon, hogy a jövőben embereket küldjenek a Marsra, de van rá esély, hogy az eddigi missziókkal már eljuttattunk bizonyos éleformákat az idegen bolygóra.

A NASA nagy figyelmet fordít arra, hogy minden eszköz, amit a Marsra küldenek kifogástalan tisztasági állapotban legyen. A szakemberek minden egyes alkatrészt alaposan megtisztítanak, hogy nehogy mikroorganizmusokkal szennyezzük be a bolygót.

Christopher Mason, a Cornell Egyetem genetikusa szerint hiába minden óvatosság, a Marsra már nagy valószínűséggel eljuttatunk olyan mikrobákat, amik elméletben képesek lehetnek az életbenmaradásra. Ez azért aggályos, mivel az említett organizmusok rendkívül ellenállóvá válhatnak a zord marsi körülmények között, ez pedig veszélyt jelenthet a későbbi emberes küldetésekre.

Mason szerint ha élő organizmusokat találunk a Marson, akkor valószínűleg azok valamilyen módon általunk kerültek a bolygóra.

A kutató tanulmánya szerint egyes mikrobák az eddig Marsra juttatott eszközök felületein megtapadva képesek lehetnek ellenállni az extrém sugárzásnak és a nagy hőmérséklet ingadozásnak is.

Mason szerint jobban kell figyelnünk az űreszközök szennyezettségére, mert ha egyszer tényleg elérünk egy olyan bolygót, amin előfordulhat valamilyen formában élet, akkor azt a Földről származó, invazív organizmusokkal gyorsan ki is pusztíthatjuk.

Futurism; kiemelt kép: Getty Images

Ez is érdekelhet:

Drága esküvői gyűrűvel úszkáló halat fotóztak egy ausztrál szigetnél

Nem lennénk annak a férfinek helyében, aki elvesztette a gyűrűjét.

Hiába a jégesés, a fogyó levegő és az aggasztó járványhelyzet, a magyar zászló úton van Mount Everest csúcsára

Villáminterjú Neszmélyi Emillel, aki jelenleg az Everest alaptáborában tartózkodik.

 

És ezt olvastad már?
Idén is eljön a karácsony, de semmi pánik, mutatjuk a tuti tippeket!
További cikkeink a témában