Egy feltehetőleg több százezer éve az Atlanti-óceán mélyén elnyúló korallzátonyt fedeztek fel az Egyesült Államok délkeleti partjainál egy nagyszabású mélytengeri expedícióban.

Az Atlantis kutatóhajón dolgozó szakemberek múlt héten bukkantak rá 257 kilométerre a dél-karolinai Charleston partjaitól a 800 méter mélyen lévő korallpopulációra, ebben pedig nagy segítségükre volt egy kamerákkal felszerelt mini tengeralattjáró, Alvin is. Az expedíciót vezető Erik Cordes, a philadelphiai Temple Egyetem munkatársa szerint

az élő virágállatok az elmúlt évezredek során elpusztult korallok meszes vázai alkotta hatalmas rakásokon terülnek el.

A kutatók a merülések alkalmával korallmintákat is gyűjtöttek. A szakemberek a Lophelia pertusa nevű korallfaj nagyszámú képviselőjét fedezték fel, a hideg vizeket kedvelő fajra korábban rekordmélységben bukkantak rá a Mexikói-öbölben.

Alvin küldetés közben

Az amerikai Országos Óceán- és Légkörkutató Hivatal (NOAA) szerint a trópusi korallok túlélését általában a velük szimbiózisban élő algák biztosítják, a Lophelia pertusa azonban fullánkos csápjait használva fogja el zsákmányát és tereli azt a gyomrába.

Az Okeanos és az Atlantis kutatói által felfedezett korallzátonyok teljes hossza 137 kilométer.

A kutatók a továbbiakban olyan kulcsfontosságú adatokat gyűjtenek a helyi élővilágról, amelyek révén még pontosabb előrejelzést tudnak majd adni arról, hogy az emberi tevékenység milyen hatással van az ottani törékeny ökoszisztémákra.

Légy résen, mert épp valami fontos történik!

Napokon belül új magazint indítunk, tarts velünk a nulladik pillanattól! November elején startol a Raketa.hu, a Player-csoport jövőmagazinja, melyben veletek együtt keressük a válaszokat az előttünk álló évek nagy kérdéseire!

Kiemelten foglalkozunk az autózás/közlekedés forradalmával, az okosotthonokkal, a klímakérdéssel, megújuló energiával, a legizgalmasabb, éppen zajló társadalmi változásokkal és rengeteg termékkel és szolgáltatással, ami pillanatokon belül ránk töri az ajtót!

Ha szeretsz jó időben jó helyen lenni, kövesd be a Rakéta Facebook-oldalát, hogy azonnal tudd, ha kilőttük a magazint!

És ezt olvastad már?
Így menekül egy orosz hadihajó az ukrán rakéták elől