Az aerogél a világ egyik legkönnyebb anyaga, mely nagyon porózus, alacsony hővezető és nagy nedvszívó képességgel rendelkezik. Remekül alkalmazhatók olajfoltok eltakarítására, hő- és hangszigetelésre. azonban használata nem vált széleskörűvé előállításának a magas költségei miatt.

Most azonban új korszak kezdődhet. A Hai Minh Duong és Nhan Phan-Thien vezette kutatócsoport ugyanis felfedezte, hogy az új pamut aerogél könnyen sűríthető, majd vízbe kerülve nagyon gyorsan visszanyeri eredeti méretének 97 százalékát.

Mivel ez a környezetbarát aerogél nagy mértékben sűríthető, így a szállítási és tárolási költségei is jelentősen csökkennek. A pamutalapú aerogél ráadásul 8 óra alatt elkészül, erősebb a korábbi fejlesztéseknél, és alkalmasabb a tömegtermelésre.

Hai Minh Duong és Nhan Phan-Thien

A Szingapúri Nemzeti Egyetem (NUS) tudósai az újszerű anyag felhasználhatóságát többek között katonai vizesüvegek hidegen tartásával, illetve heves vérzés hatékony csillapításával demonstrálták.

Profibb katonai kulacsokat készíthetünk a segítségével

A pamutaerogél hőtároló képességét tesztelve katonai kulacsok számára kialakított nagyon könnyű, mindössze 200 grammos hőszigetelő borítást fejlesztettek ki. Egy katonai kulacs általában egy liter vizet tárol, trópusi hőmérséklet mellett mintegy 30 percig képes megőrizni a víz hőmérsékletét. A NUS fejlesztésével viszont több mint 4 órán át sikerült megőrizni a vizet jégkásaszerű állapotában, 0,1 és 1 Celsius-fok között.

Hatékonyabban állítja el az erőteljes vérzést

A lőtt vagy egyéb mély seb okozta erőteljes vérzés csillapításához a kutatók olyan hibrid pamut aerogél golyócskákat használtak, melyek jóval hatékonyabbak a cellulóz alapú tamponoknál. Minden pamutaerogél-golyó a 16-szorosára tudja növelni méretét 4,5 másodperc alatt, tehát háromszor olyan gyorsan nő jóval nagyobbra, mint a meglévő cellulózalapú tamponok, miközben megőrzik szerkezeti egységüket.

Ez se gyenge történet:

(forrás: BBC, Phys.org, MTI)

És ezt olvastad már?
Egy srác számítógéppé alakította át a vécéjét, ami továbbra is rendeltetésszerűen működik