Úgy tűnik, véget vetnek az Apple furcsa perverziójának.

Az Apple furcsa perverziója, hogy az iPhone-ok esetében magingathatatlanul ragaszkodik a Lightning csatlakozóra, miközben egyébként az iPadeknél és a Macbbokoknál már egy ideje áttért az iparági standardnak számító USB-C-re. Ennek a bizonyos furcsa perverziónak azonban vége, ugyanis az Európai Parlament és az Európai Unió Tanácsának tárgyalói megállapodtak, hogy

2024-től a kis- és közepes méretű hordozható elektronikus eszközök legtöbbje csak az USB Type-C típusú töltővel lesz árusítható az Európai Unióban.

Vagyis ha az Apple nem akarja eldobni magától az európai okostelefon-piacot – miért is akarná –, akkor bizony be kell adnia a derekát az iPhone-ok esetében is, ami már csak azért sem lenne hülyeség a részükről, mert az USB-C javíthatja a készülék átviteli és töltési sebességét is.

Az új szabályok értelmében 2024-től a vezetékes kábelen keresztül újratölthető mobiltelefonokat, táblagépeket, e-olvasókat, tölthető fülhallgatókat, digitális fényképezőgépeket, kézi videójáték-konzolokat és a hordozható hangszórókat gyártótól függetlenül USB-C porttal kell felszerelni. A laptopok tölthetőségét a hatálybalépést követő 40 hónapig kell a követelményekhez alakítani. A fogyasztóknak tehát egyetlen eszközre lesz szükségük a hordozható elektronikus eszköz legtöbbje töltéséhez, a töltők pedig alkalmazhatók lesznek új berendezések vásárlása esetén is. A vásárlók eldönthetik majd, hogy az új elektronikus berendezéseket töltőeszközzel vagy anélkül kívánják-e megvásárolni. A töltési sebességet harmonizálni fogják a gyorstöltést támogató eszközök esetében is, lehetővé téve a felhasználók számára, hogy készülékeiket ugyanolyan sebességgel töltsék fel bármely kompatibilis töltővel – áll az Európai Parlament közleményében.

A töltők újrafelhasználását lehetővé tevő új kötelezettségek elkerülhetővé teszik a szükségtelen töltővásárlást, ami uniós szinten évente akár 250 millió eurós megtakarítást jelent – a nem használt töltők évente mintegy 11 ezer tonna hulladékot tesznek ki az Európai Unióban.

Tehát az egyes elektronikus eszközökre egységes töltési megoldást megállapító ideiglenes megállapodás célja, hogy fenntarthatóbbá tegyék a termékeket, csökkentsék az elektronikai hulladék mennyiségét, és megkönnyítsék a fogyasztók életét.

(Forrás: MTI, fotó: Getty Images)

Ez is érdekelhet:

Az Apple átveszi az uralmat az autók műszerfalán

A nem is olyan távoli jövőben az autók összes képernyőjén futhat az iPhone-unk rendszere.

Kiderült, hogy agydaganatot okoz-e a mobiltelefon mindennapi használata

Egy húsz évet felölelő tudományos kutatás eredményét hozták nyilvánosságra.

Kiderült, hogy még egy kikapcsolt iPhone-t is fel lehet törni

Az ördög sohasem alszik, még egy kikapcsolt iPhone esetén sem.

És ezt olvastad már?
A kapolcsi Sziklakabin, ahol tökéletes feltöltődés vár
További cikkeink a témában