Izgalmas fejlesztést jelentett be az iOS legújabb, 16-os verziójával az Apple, a népszerű CarPlay ugyanis a közeli jövőben teljesen átveheti a szerepet az autók műszerfalán, helyettesítve a hagyományos számlapokat és kapcsolókat.

Az utóbbi években egyre nagyobb figyelmet fordítanak az infotainment rendszerek fejlesztésére, az autógyártók mégsem jeleskednek ezen a területen: a gyári navigációs rendszerek még mindig nem elég okosak, ha forgalmi infókról, útvonaltervezésről vagy térképfrissítésről van szó, esetleg a telefonunkról streamelt zenék integrálásáról.

Az Android Auto és az Apple CarPlay a telefonodról streameli a naprakész információkat

Az Android Auto és az Apple CarPlay nagy áttörést jelentett ezen a téren, hiszen a telefonunkon futó szoftver tükrözésével az autó kijelzőjéről érhetjük el a kedvenc zenéinket, navigálhatunk a megszokott úticéljainkra, és ehhez nem kell mindent átmásolni az autóra, elég csak a készüléket csatlakoztatni, újabban már vezeték nélkül is.

Integrált megoldások

Az autógyártók hátránya a szoftver terén tehát még mindig jelentős, de a kijelzők fejlesztésével nem álltak le, és manapság már nemcsak a navigációt, hanem a műszerfali számlapokat, és egyre gyakrabban a klímát is érintőképernyőről kezelhetjük, egyes modellekben álló táblagépet vagy faltól falig kijelzőket használnak, és ehhez most az Apple és a Google is igazodik.

Az új Volvo C40 Recharge már androidos fedélzeti rendszert kapott

Az utóbbi időben több olyan modell is megjelent, amelynél már nemcsak az Android Auto segítségével érhetjük el a telefonunk funkcióit, hanem az autó infotainment rendszerét is a Google adja. A Polestar-típusok után ide tartoznak az újabb Volvók, mint a C40 Recharge, és a Renault is ezt a megoldást választotta a tisztán elektromos Megane E-Tech Electrichez.

A Megane E-Tech Electricben is az Android szolgáltatja a fedélzeti rendszert

Megújul az Android Auto is

Nem olyan régen jelentette be a Google is, hogy mi a terve az Android Auto frissítésével. Az idén megjelenő új változatnál figyelembe vették, hogy az autósok a leggyakrabban navigációra, zenehallgatásra és üzenetolvasásra használják a rendszert, ezért ez a három funkció állandóan látható és könnyen elérhető felületet kap a jövőben.

Apple minden kijelzőre

Az Apple most még nagyobb dobást jelentett be az iOS következő, 16-os számú változatával együtt. A CarPlay ugyanis a közeli jövőben teljesen átveheti az uralmat az autó műszerfalán akkor is, ha annak több kijelzője van. A rendszer képes lesz átvenni az autótól a sebesség-, üzemanyagszint- és hőmérséklet-adatokat, és ezeket a saját felületén megjeleníteni.

A bemutatón leleplezett előzetes szerint a CarPlay a műszerfal teljes szélességére kiterjeszkedik,

az autó számlapjától a zenjátszón és navigáción át a naptárbejegyzésekig és az időjárási adatokig mindent képes megjeleníteni, méghozzá az általunk választott dizájnnal. A megoldás szépen elfoglalja a rendelkezésre álló területet, nincsenek holt helyek, mint néhány autónál jelenleg. Sőt, a klímát, ülésfűtést és egyéb funkciókat is az Apple felületéről lehet majd kezelni, ehhez nem kell visszaváltani az autó rendszerére, mint jelenleg.

Az új CarPlay képes lesz a sebességet, a hőmérsékleteket és a szinteket is megjeleníteni
Az Apple segítségével a műszerfal dizájnját is többféle közül választhatjuk ki
A számlapok közt képes lesz megjeleníteni az Apple saját navigációját is

Az Apple egyelőre nem árulta el, hogy melyik autókban jelenik meg először a CarPlay kiterjesztett változata, de azt igen, hogy többek közt a Ford, a Renault, a Mercedes-Benz, a Volvo, a Honda és a Jaguar Land Rover is részt vett a fejlesztésében. A frissítés az év hátralévő részében érkezik a telefonokra, és 2023-ban jelenhet meg először az új autókban.

Személyre szabhatóbb iPhone

A CarPlay kiterjesztésén kívül sok más újdonság érkezik az iOS 16-hoz, és ezek többsége arra mutat, hogy az Apple még inkább androidosodik, több teret ad a felhasználóknak, hogy formálhassák a felületet, widgetekkel és változtatható betűtípussal a záróképernyőn – éppen az ellenkezőjét annak az egyszerű, letisztult és egységes felületnek, amit az Apple képviselt korábban.

Ez is érdekelhet:

Beköltözik az okostelefon a veterán Porschékbe

iPhone-ról mehet a zene és a navigáció.

És ezt olvastad már?
Idén is eljön a karácsony, de semmi pánik, mutatjuk a tuti tippeket!
További cikkeink a témában