Különleges minta érkezett a Földtől 300 millió kilométerről, ami információkkal szolgálhat az élet keletkezéséről
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Már vizsgálják a 4,6 milliárd éves mintát.

A Japán Űrkutatási Hivatal (JAXA) közlése szerint a Hajabusza-2 űrszonda* múlt héten Földre érkezett kapszulája fekete szemcséket tartalmaz, amelyek egy távoli,  a bolygónktól mintegy 300 millió kilométerre száguldó aszteroidáról, a Ryuguról származhatnak.

* A Földről 2014-ben útnak indult űrszonda sok millió kilométer megtétele után tavaly kétszer is leszállt az aszteroidára. A misszió célja a mintagyűjtés volt: az űrszikla felszín alatti kőzetéből úgy tudott mintát venni, hogy fémlövedékkel egy apró mesterséges krátert ütött a talajban. A küldetés vezetői úgy vélték, hogy a mintagyűjtés sikeres lehetett, mert meg tudták figyelni a repülő port és törmeléket a kráter keletkezése nyomán.

Az űrügynökség fénymikroszkóp segítségével hat hónapig elemzi a minták méretét, színét és más jellemzőit. A tartályból gázmintát is gyűjtöttek, ezt első körben még Ausztráliában elemezték a múlt héten, és úgy vélik, hogy az szintén az aszteroidáról származik. A kutatókat elsősorban a Ryugu felszíne alól származó minták érdeklik, mert ezeket nem érték az űrből érkező sugárzás és egyéb környezeti tényezők hatásai.

A minták értékes adatokat tartalmaznak

Eközben...

(Forrás: Jaxa, BBC, MTI, fotó: JAXA)

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.