Hasznos tippek jönnek.

A legtöbben néhány évente lecseréljük laptopjainkat, jellemzően inkább megválunk tőle, minthogy otthon őrizgessük. Ez persze azért is okos döntés, mert

  • egyrészt ezzel támogatjuk a fenntarthatóságot, hiszen általában a régi gépeink továbbra is használhatóak még pár évig – nyilvánvalóan – bizonyos kompromisszumok mellett,
  • másrészt így valamennyit visszakaphatunk az új eszköz árából.

Számos lehetőségünk van, ha úgy döntünk, hogy nem tartogatjuk meg a régi laptopot, például vannak olyan szakboltok, ahol beszámítják a régi számítógépeket, de apróhirdetésben is kereshetünk rá vevőt (mondjuk a Facebook Marketplace-en vagy a HardverAprón). Sőt, akár el is ajándékozhatjuk valamilyen jótékonysági szervezetnek, de vannak olyan gyártók, amelyek – újrahasznosítási programjuk keretében – felújítják az elektronikai hulladékként érkező számítógépeket, majd eljuttatják rászoruló intézményekhez, például nehéz helyzetben lévő iskolákhoz, ilyen például a Dell is.

Azonban mielőtt eladnád vagy esetleg elajándékoznád, nem árt néhány dolgot ellenőrizni rajta – szakértők szerint a következőket lenne érdemes megtenned:

Törölj, törölj, törölj! Mindent.

Rengeteg fontos, személyes adatot és érzékeny információt tárolunk a számítógépeinken. Munkához, ügyintézéshez és hobbiprojektekhez szükséges anyagokat tartunk rajta, és jó esetben a fotóinkról és videóinkról is készítünk ide is biztonsági másolatot. Elmentjük a jelszavainkat és hozzáféréseinket a böngészőben, és a böngészési előzményeink is bizalmas információkat rejthetnek. Érdemes gondoskodni róla, hogy ezek ne kerülhessenek illetéktelen kezekbe.

  • Először ajánlott átmásolni a fontos fájljainkat egy külső meghajtóra, amiről majd az új laptopra is könnyedén átköltöztethetjük őket. A régiről ezután törölhetjük őket manuálisan is, ez esetben ne felejtsük el kiüríteni a Lomtárat a végén.
  • Gyorsabb és alaposabb azonban, ha ezt a feladatot a rendszerre bízzuk. Például az újabb windowsos eszközökön már elérhető a „gép alaphelyzetbe állítása” funkció, amely eltávolítja a fájlokat, alkalmazásokat és beállításokat, majd újratelepíti az operációs rendszert.

Persze aki mélyebb technikai tudással bír, még így is visszaállíthatja a törölt fájlokat a megfelelő technológia segítségével. Ezért aki igazán biztosra akar menni, az az eladás vagy elajándékozás előtt még egy olyan dedikált szoftvert is elindít a gépen, amely többször is felülírja a meghajtó teljes felületét, hogy semmiképpen se lehessen helyreállítani a korábbi adatokat – ez körülbelül olyan, mintha iratmegsemmisítőbe küldenénk a digitális dokumentumokat. Megjegyeznénk, hogy minél többször írja felül a meghajtót a program, annál biztosabb az eredmény, de annál hosszabb időbe is telik a folyamat, vagyis nem érdemes ezt az utolsó pillanatra hagyni.

Működik. De biztos, hogy minden működik?

Persze, hiszen le tudtad menteni róla az adatokat és sikerült alaphelyzetbe állítani a gépet. Ennyinél persze nem áll meg a dolog. Arról is érdemes meggyőződni, hogy minden csatlakozó és funkció megfelelően működik a gépen, például gond nélkül tud csatlakozni wifin és Bluetooth-on keresztül az eszköz.

A használt laptook és úgy alapból a kütyük esetében fontos kérdés, hogy mennyit bír az akkumulátor. Ha eladásra szánjuk a használt gépet, akkor ezt tesztelhetjük előzetesen – fontos tudnod róla, hogy egy jó eredménnyel nemcsak több vevőt vonzhatsz be, de még magasabb árat is kérhetsz.

Az optikai tunning megvolt?

Ez tök logikus, mindenki szívesebben vesz birtokba egy tiszta laptopot (és úgy alapból bármit), ezért mielőtt megválunk tőle, ajánlott kívülről is megtisztítani. Véletlenül sem akarunk hülyének nézni téged, de azért elmondjuk hogy és mivel csináld:

  • Először is kapcsold ki, és húzz ki belőle minden kábelt és USB eszközt.
  • Magához a tisztításhoz lehetőleg használj mikroszálas törlőkendőt (esetleg eldobható kesztyűt) és 70-30 arányú izopropil alkohol-víz oldatot.

A szakértők szerint csak ilyen felszereléssel érdemes nekiállni a feladatnak, ugyanis az egyéb törlőkendők és a hagyományos háztartási tisztítószerek (például a klóralapú, ammóniát, peroxidokat tartalmazó oldatok, oldószerek és az etilalkohol) károkat okozhatnak az eszközön. Különösen fontos, hogy a monitorra ragadt, apróbb szennyeződések ellen kizárólag speciális monitortisztító kendőt vagy spray-t vessünk be, így egészen biztosan nem okozunk karcolásokat a kijelzőn.

Az sem mindegy, hogyan tisztítod

Valószínűleg pontosan tudod, ezért csak inkább ismétlésként mondjuk el, hogy...

  • A tisztító folyadékot ne spricceljük közvetlenül a gépre vagy a kiegészítőkre, csak a kendőre.
  • Óvatosan töröljük át a felületeket, ügyelve arra, hogy nedvesség ne juthasson be az eszközbe a nyílásokon keresztül, és nem szabad túl erősen sem törölni, mert megsérülhet a felület.
  • Miután végeztünk, hagyjuk, hogy a levegőn megszáradjon a gép, mielőtt bekapcsoljuk.
  • Ha igazán biztosra akarunk menni, akkor egy sűrített levegős spré segítségével a billentyűk közé szorult apró morzsákat, porszemeket, szöszöket és állatszőröket is eltávolíthatjuk.

(Forrás: Wired, Dell, fotó: Getty Images, Unsplash)

Ez is érdekelhet:

És ezt olvastad már?
A Földtől 200 millió fényévre egy világító híd alakult ki két galaxis között