Mondjuk is, hogy tudod a legtöbbet kihozni a laptopodból, hogy közben még a karbonlábnyomodat csökkentsd.

A klímaválság hatásait szinte napról napra egyre erősebben érezzük a bőrünkön és a környezetünkön. Ahhoz, hogy szembenézhessünk ezzel a globális szintű kihívással, a cégek és az egyének szintjén egyaránt szükség van lépésekre. Mindannyiunk tehetünk valamit, hogy élhető maradjon a bolygónk. Például már egyszerű döntésekkel csökkenthetjük a karbonlábnyomunkat a mindennapi életünkben, erre pedig akár a laptopunk megvásárlása és használata során is van lehetőségünk.

Mondjuk is, hogy tudod a legtöbbet kihozni a laptopodból, hogy közben még a karbonlábnyomodat csökkentsd.

Először is szembesüljünk!

Tudod, mekkora a karbonlábnyomod*? Nem? Kalkulátor segítségével kiszámolhatod – ilyen például a carbonfootprint.com. Valószínűleg majd te is meglepődsz, milyen hatalmas számot látsz, de ez az első lépés, hogy kiderítsd, hol tudod csökkenteni a kibocsátást.

A laptop vonatkozásában például sok gyártó abban is segít, hogy összehasonlíthasd a termékek káros hatását, így aztán még tájékozottabb döntéseket hozhatsz a fenntarthatóság jegyében.

*A karbonlábnyom, vagy szénlábnyom az emberi tevékenység környezetre gyakorolt hatásának egyik mértéke. Ez azokból az üvegházhatású gázokból, például szén-dioxidból, metánból és dinitrogén-oxidból tevődik össze, amelyek a mindennapi tevékenységeid során termelődnek.

Újrahasznosítás

Az újrahasznosítást általában hulladékkezelés részeként kezeljük, pedig a klímaválság szempontjából is fontos. Az újrahasznosított alumíniumnak például akár 95%-kal kisebb lehet a karbonlábnyoma, mint ha ugyanazt a terméket szűz alumíniumból állítanánk elő.

Tehát ha új laptop vásárlására kerül a sor, vegyük fontolóra, hogyan lehet felelősen visszaszolgáltatni, felújítani vagy újrahasznosítani a régi gépet. Bizonyos márkák esetében például vissza tudod küldeni a gyártóhoz, aki aztán újrahasznosítja – ilyen például a Dell is.

Javíthatóság

Ahhoz, hogy a lehető legtovább tudjuk használni az eszközeinket, és ne kerüljenek idő előtt a szeméttelepre, fontos, hogy meg lehessen javítani bennük az apróbb hibákat. Ezért mielőtt laptopot veszünk, azt is érdemes ellenőrizni, hogy a kiszemelt márkánál és modellnél figyelembe vették-e a javíthatóság, illetve újrahasznosíthatóság szempontjait. Vannak olyan márkák egyszerű hozzáférést biztosítanak ügyfeleiknek azokhoz a forrásokhoz, cserealkatrészekhez és támogatáshoz, amelyre szükségük lehet, ha magunk szeretnénk megjavítani az eszközeiket.

Új helyett bővítés, vagy használt gép

Sokan azért terveznek új gépre váltani, mert a régi nem támogatja a legújabb alkalmazásokat vagy játékokat. Mielőtt újat vásárolnánk, nézzünk utána, lehet-e bővíteni a meglévő eszközt új összetevőkkel, például memóriával, tárhellyel, grafikus vezérlővel vagy processzorral, azonnal meghosszabbítva a gép hasznos élettartamát.

Ha mindenképpen másik laptopra esne a választás, fontoljuk meg egy felújított gép lehetőségén. Ha hivatalos felújítási programon keresztül történik a vásárlás, nem kell aggódni azon, hogy egy rossz minőségű készülékhez jutunk hozzá egy ellenőrizetlen viszonteladói weboldalon.

Energiahatékonyság

Az otthonunkban már szinte mindannyian energiagazdaságos LED-égőket használunk, de vajon mennyire energiagazdaságos a laptopunk? Az energiagazdaságos eszközök hozzájárulnak a villanyszámla és a szükséges árammennyiség csökkentéséhez. Szerencsére vannak szabványok, amelyek segítenek megállapítani, egy-egy eszköz energihatékonyságát, ilyen például a Green Electronics Council környezetvédelmi minősítőrendszere, az EPEAT-minősítőrendszer (Electronic Product Environmental Assessment Tool) is – ez a legátfogóbb mérce a környezetvédelmi szempontok kiértékelésére, és segítségével azt is felmérhetjük, milyen környezeti hatással van egy termék az életciklusa során. 

Ne pazaroljunk az áramot!

Az energiafelhasználás csökkentése egyszerű lépés, amely a környezetvédelmi előnyök mellett a pénztárcánkra nézve is hasznos lehet. A széles körben használt háztartási eszközök áramfogyasztása még készenléti állapotban is kiteheti a lakossági fogyasztás mintegy 10%-át. Ilyen fölöslegesen fogyasztó eszköz lehet például a számítógépünk/laptopunk is. Ha nem használjuk, érdemes teljesen kikapcsolni, ugyanis még a készenléti fény is áramot használ.

Még két, témába illő okosság ezzel kapcsolatban:

  • Ha a feltöltődést követően azonnal kihúzzuk a konnektorból, áramot is megtakarítunk, és az akkumulátor élettartamát is növeljük.
  • A számítógép energiagazdálkodási beállításaival is csökkenthetjük az energiafelhasználást, és növelhetjük az akkumulátor üzemidejét – például optimalizálhatjuk a billentyűzet háttérvilágítását vagy a képernyő fényerejét, de akad számos más beállítási lehetőség is, csekkold le.

Óvjuk meg a laptopot!

Ha szeretnék hozzájárulni környezetünk megóvásához, annak egyik legegyszerűbb módja, ha megóvjuk a laptopot, tehát vigyázunk rá, és a lehető leghosszabbra nyújtjuk az élettartamát. Hogyan? Például érdemes rendszeresen frissíteni a szoftvereit, hogy optimalizáld a számítógép hatékonyságát és elkerüld a vírusokat.

(Forrás: Wikipédia, Dell, fotó: Unsplash)

Ez is érdekelhet:

Van egy népszerű zeneszám, ami hazavágja a laptopok merevlemezét

Hivatalos sérülékenységi besorolást kapott Janet Jackson egyik slágere.

Tippek, hogy biztonságosabban mobilozzon a gyereked

Van jónéhány dolog, amit szülőként megtehetsz, mielőtt megtiltanád a gyerekednek a mobilozást, ami egyébként baromi hasznos is lehet számára.

És ezt olvastad már?
Különleges felvételek készültek fehér cápákat levadászó kardszárnyú delfinekről