Hivatalos sérülékenységi besorolást kapott Janet Jackson egyik slágere.

A Microsoft egy egészen friss blogbejegyzésben arról ír, hogy van egy zeneszám, ami képes hazavágni a régebbi merevlemezeket. Ráadásul egy elég népszerű szerzeményről, Janet Jackson 1989-es Rhythm Nation című slágeréről van szó – oké, itthon kevésbé (volt) ismert, de az amerikai Billboard listáján a második helyig jutott, vagyis azért na.

A problémát pedig az okozza, hogy a dalban van egy olyan frekvencia*, amitől úgy berezonálnak a percenkénti 5400-as fordulattal működő vinyók, hogy összeomlanak. Ráadásul nemcsak azt az eszközt csinálja ki, amin lejátsszák az ominózus számot, hanem a mellé helyezett másik számítógép merevlemezét is képes károsítani – nem csoda, hogy hivatalos sérülékenységi besorolást kapott (a nyilvánosan közzétett információbiztonsági sebezhetőségek és kitettségek listáján a CVE-2022-38392 számot kapta).

Manapság azonban már kevésbé kell félteni a merevlemezeinket a Rhythm Nationtől, illetve hasonló problémáktól, hiszen egyrészt a gyártók már régebben megoldották a problémát (egy speciális szűrő hozzáadásával, ami kiszűrte ezt a bizonyos frekvenciát), másrészt már nem nagyon van használatban olyan laptop, amiben még percenkénti 5400-as fordulatszámú vinyó lenne.

* A szám tartalmazza a régebbi merevlemezek egyik sajátfrekvenciáját, amitől a vinyó saját rezgése annyira megnövekedett, hogy tönkrement – ezt rezonanciakatasztrófának nevezik a szaknyelvben. Ez egyébként ugyanaz a jelenség, mint amikor a katonák menetelése hatására leszakad a híd, mert az egyszerre történő lépéseik olyan rezgéseket gerjesztettek, amik megegyeznek a híd sajátfrekvenciájával. Ezért is tilos menetelni a hidakon.

Akkor most már meg is mutatjuk ezt a bizonyos számot:

(Forrás: Bleeping Computer, fotó: Getty Images)

Ez is érdekelhet:

És ezt olvastad már?
Új űrverseny, algoritmikus gondolkodás és retro gamerek